„Dacă știința ar putea oferi longevitate, ar trebui să ne întrebăm de ce” (Medium)
Medium a publicat noul meu articol “Dacă știința ar putea oferi longevitate, ar trebui să ne întrebăm de ce”
O poveste publicată în ediția ebraică a Israel Hayom ישראל היום afirmă că o cercetare efectuată de spitalul Rambam Health Care Campus – Hospital și Technion – Israel Institute of Technology susține că a descoperit că injectarea unei proteine numită Vascular Endothelial Growth Factor A (VEGF-A) deschide ușa pentru întinerirea pielii persoanelor în vârstă și poate chiar pentru a face organele interne mai tinere. Presupunând că acest lucru ar fi posibil și viața ar putea fi prelungită semnificativ, dacă nu la infinit, ar trebui să ne întrebăm pentru ce, deoarece fără un scop bun în viață nu vom dori să continuăm să trăim.
Nu m-ar deranja să iau o astfel de pastilă sau să iau o injecție care să-mi întinerească corpul. Mi-am dedicat ultimele patru decenii din viață răspândirii metodei de conexiune în întreaga lume, sperând să ajut oamenii să-și îmbunătățească viața. Nu am nicio nemulțumire cu privire la ceea ce am realizat, dar judecând după starea lumii mai trebuie depusă multă muncă, așa că aș aștepta încă două decenii pentru a-mi continua eforturile.
Acest lucru este adevărat nu numai pentru mine. Orice persoană care are șansa de a promova bunăstarea și fericirea umanității trebuie să-și dorească un astfel de dar, deoarece îi permite să facă mai mult bine.
În ansamblu însă, nu văd că oamenii vor să-și prelungească viața dincolo de o anumită limită. Pentru ce? Oamenii care și-au atins anii de aur sunt în general destul de calmi în privința vieții lor și a sfârșitului care se apropie.
Singurul motiv pentru căutarea frenetică a unei fântâni a tinereții este să o vinzi pentru profit. Poate că unii oameni sunt cu adevărat interesați să găsească acest izvor al vieții eterne, dar încă nu am văzut ceva bun ieșind din asta. Prin urmare, nu pot spune că dacă s-ar face un astfel de produs, ar fi la mare căutare.
Nu există nicio îndoială că știința ne poate face viața mai ușoară, ne poate face mai sănătoși și putem trăi mai mult. Dar pentru ce? Cu puțin peste o sută de ani în urmă, oamenii trăiau în medie aproximativ patruzeci de ani. Acum trăiesc de două ori mai mult, dar ce a câștigat omenirea? Sunt de patru ori mai mulți oameni, pământul a fost poluat, aerul și el, și același lucru este valabil și pentru apă. Ce am câștigat datorită celor patruzeci de ani în plus? Ce vom câștiga dacă mai câștigăm patruzeci de ani? Ce vor ști oamenii la 120 de ani, ceea ce nu știu la 80 de ani? Frica de moarte în sine nu este o justificare pentru prelungirea vieții la infinit.
Deși nu există niciun sens pentru o viață nesfârșită, frica de moarte are un scop. Ne face să căutăm sensul vieții.
Când căutăm scopul existenței noastre, descoperim că nu are nimic de-a face cu prelungirea existenței corpului nostru fizic. Mai mult, atât timp cât tot ce ne dorim este să extragem plăceri hedoniste, gândindu-ne doar la noi înșine, viața nu va fi niciodată eternă. La un moment dat ne vom sătura de auto-indulgența nesfârșită și fie căutăm un sens mai profund al vieții, fie pur și simplu ne vom sătura de urmări. Când se întâmplă aceasta din urmă, pasiunea noastră scade treptat, pofta noastră de viață se stinge și ne ofilim treptat până murim, cu sau fără un elixir care garantează eternitatea.
Viața noastră este ca o ceașcă pe care o umplem cu satisfacții. Când paharul se umple, nu mai poate intra nimic în ea și viața noastră se termină.
Alternativ, atunci când dorim să-i ajutăm pe alții să-și umple paharele, devenim canale care transmit vitalitate altora. Gândiți-vă la satisfacția pe care o simte o mamă când își vede copilul bucurându-se de mâncarea pe care a pregătit-o sau de un nou cadou pe care l-a cumpărat. Încântarea mamei este mult mai intensă și plină de satisfacții decât cea a copilului ei. De fapt, încântarea ei îi dă combustibil pentru a da mai mult, și mai mult, și mai mult.
Această dăruire nesfârșită, revărsare nesfârșită de încântare pe care cineva o poate oferi altuia, nu are limite. Așa cum mama simte cu copilul ei, noi putem simți asta cu toată umanitatea. Și pentru că este nemărginit, este etern. Așa cum energia mamei vine din bucuria pe care i-a oferit-o copilului ei, pentru că dăruirea generează o vitalitate nesfârșită, ea generează viața veșnică. Acesta este sensul eternității.
Pe scurt, dăruirea este fântâna tinereții pe care o caută oamenii de știință. Este singurul lucru care nu moare niciodată și nu se umple niciodată până la refuz.
Discuții | Share Feedback | Ask a question