“David și Goliat – inversat” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDavid și Goliat – inversat

Cu toții cunoaștem și iubim povestea despre David și Goliat. Este foarte ușor să simpatizezi cu micuțului roșcat David, care se ridică în fața uriașului ticălos, Goliat, îl învinge împotriva oricărei șanse și salvează Israelul de filistenii răi. Dar în ultimele decenii, se pare că rolurile au fost inversate, iar Israelul care a fost cândva favoritul pe când era oprimat, a devenit Goliatul din zonă, ticălosul cu care sărmanii palestinieni luptă, împotriva oricărui risc.

Nu este ca și cum Israelul ar încerca să ucidă palestinienii fără discriminare. De fapt, nici o armată nu s-a apropiat vreodată de eforturile pe care le face IDF pentru a evita rănirea persoanelor neimplicate. Cealaltă parte, Hamas, trimite rachete în mod explicit fără discriminare în cartierele rezidențiale civile din orașe și așezări din tot Israelul totuși lumea vede un singur ticălos în conflict: Israelul.

Lumea este oarbă? Oare întreaga omenire nu vede adevărul? Lumea nu este oarbă; vede adevărul foarte clar și, tocmai din cauza asta se alătură Hamasului. Adevărata sa nemulțumire împotriva statului Israel nu este că atacăm Fâșia Gaza, ci că nu lăsăm Hamas să ne anihileze. Lumea crede că asta este ceea ce merităm, deoarece fiind cei mai dezvoltați, ar trebui să conducem lumea într-un loc mai bun și, întrucât lumea nu merge intr-acolo este vina noastră, iar Hamas ne servește doar o bine meritată pedeapsă.

Din păcate pentru noi, nu facem singurul lucru care va schimba ideea lumii despre noi: să conducem lumea către un mod de viață altruist. Cu maniera noastră de existenţă egoistă, egocentrică provocăm erupția egoismului în întreaga rasă umană, la fiecare nivel și în orice direcție, și asta este ceea ce provoacă toate catastrofele pe care lumea le-a trăit.

Nimeni nu alege în mod conștient să fie antisemit. Cea mai dezvoltată parte a oricărui lucru este întotdeauna capul său. Întrucât natura umană este egoistă până la miez, ca și în versetul, „Înclinaţia inimii unui om este rea din tinerețe” (Geneza 8:21), iar evreii sunt națiunea cea mai dezvoltată, ei sunt și cei mai egoiști. Întrucât capul determină ce se întâmplă în corp, iar capul este egoist, întreaga lume devine afectată de egoism și este vina capului și anume a evreilor. Acesta este motivul pentru care din perspectiva lumii, Hamas are tot dreptul să tragă asupra noastră, și nu avem dreptul să tragem înapoi, iar dacă ucide israelieni civili o face în numele întregii umanități și este vina noastră că face asta.

Dacă această explicație pare îndepărtată, priviți la realitate: întreaga lume este de partea Hamas; ONU acuză exclusiv Israelul de genocid; țările din întreaga lume s-au angajat deja să acorde Hamasului mai mult de un miliard de dolari pentru repararea daunelor din campanie, chiar dacă Hamas a declarat că daunele au fost de doar 350 de milioane de dolari; iar statutul Israelului în lume cade, în timp ce cel al Hamasului crește pur și simplu pentru că ne-a înfruntat – David, transformat în Goliat în ochii lumii.

Nu trebuie să fie așa. Așa cum contaminăm lumea cu egoismul astăzi, pur și simplu fiind egoisti, o vom curăța nefiind așa. Și, așa cum națiunile simt că luptele dintre ele se datorează relei-voințe pe care le inducem în ele, atunci când suntem altruisti vor simți că spiritul lor de prietenie și grijă vine de la noi.

În antichitate, ecuația era foarte clară: în timpul celui de-al Doilea Templu, în jurul secolului al III-lea î.Hr. evreii erau relativ uniți și se înțelegeau bine între ei. În acea vreme, savanții din Grecia au venit să învețe de la profeți, Ptolemeu al II-lea, regele Egiptului a convocat 70 de înțelepți din Ierusalim pentru a-l învăța înțelepciunea evreilor și pentru a traduce Pentateuhul, iar oamenii din toate națiunile veneau la Ierusalim în timpul celor trei pelerinaje anuale, când evreii se adunau acolo. Filosoful Filon din Alexandria a scris că oamenii priveau cu uimire cum „în contopirea inimilor … găseau dovada supremă a unității”.

Lumea învață de la noi prin exemplu. Dacă ne comportăm ca niște bătăuși unul față de celălalt, ei se comportă ca bătăuși unii față de ceilalţi și ne învinovățesc pentru asta. Dacă ne comportăm unii cu alții cu grijă și compasiune, tot așa se vor trata toate națiunile și ne vor mulțumi pentru asta. Iată ce a vrut să spună antisemitul înverşunat Vasily Shulgin când a scris că, dacă evreii, pe care îi ura mai mult decât orice „se ridică la înălțimea la care aparent au urcat [în antichitate] … imediat, toate națiunile vor cere:„Dă-ne evrei [învăţătură], înțelepţi, binevoitori, care ne conduc spre bine’”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed