“De ce a devenit Israelul corupt” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDe ce a devenit Israelul corupt

În fiecare an, Transparency International, coaliția globală împotriva corupției își publică Indicele de percepție a corupției. În 1996, când Israelul a fost adăugat pentru prima dată la index, am ajuns la nr. 14. În indicele 2021 am intrat la nr. 36. În momentul de față, nu văd ce va inversa trendul sumbru decât dacă ne așteaptă o lovitură și ne îndreaptă, dacă nu ne distruge.

Când citiți cuvintele înalte din Declarația de Independență a Israelului, prăpastia dintre ele și realitate este uluitoare. Afirmațiile conform cărora statul Israel „va fi întemeiat pe baza libertății, dreptății și păcii”, că va exista „o egalitate socială și politică completă pentru toți cetățenii săi” și „libertatea religiei, conștiinței, limbii, educației” și cultură”, stau în contrast puternic cu realitatea sumbră.

Vin din fosta Uniune Sovietică, unde promisiunile de după Revoluția bolșevică au fost și mai ambițioase, iar căderea ulterioară în corupție și mai profundă, așa că nu am așteptări de la declarații. Cu toate acestea, aceste cuvinte evidențiază pretenția din cuvintele liderilor, care cu adevărat nu își propun nimic altceva decât propriul lor renume și putere.

Credem că fondatorii țării au fost idealiști și puri, dar în realitate singurul lucru care s-a schimbat este că așteptările lor au fost puțin mai modeste decât ale liderilor de astăzi. De atunci, ego-urile tuturor au crescut, iar aspirațiile egocentrice ale liderilor au crescut proporțional. Astăzi, nimeni nu ține cont de nimeni și toată lumea este dispusă să facă orice este nevoie doar pentru a fi în vârf.

Nu există nicio limită la care egoismul uman poate crește sau ceea ce poate face, nici una. Astăzi, oamenii care ar trebui să fie după gratii conduc țara. Conceptul de „preocupare pentru cetățeni” nu mai există în vocabularul nimănui, ca să nu mai vorbim de mintea lor.

Până când o lovitură de forță majoră ne va obliga să reflectăm asupra țării în care vrem să trăim, nimic nu va fi mai bun. Sper doar să se întâmple înainte de a pierde țara cu totul.

Acestea fiind spuse, există o altă cale. Este nevoie de curaj, perseverență și convingerea că actuala cale nu duce nicăieri. Dar mai presus de toate, necesită solidaritatea și participarea multor oameni.

Acea cale este calea educației. Putem alege să învățăm să trăim după valorile pe care le considerăm corecte, dar pentru a face asta, trebuie să ne ajutăm unii pe alții să ne menținem hotărârea că a trăi într-o societate justă și egală înseamnă în primul rând să avem o societate despre care să vorbim. A trăi într-o societate înseamnă că acceptăm că suntem dependenți unul de celălalt, că putem și trebuie să ne bazăm unii pe alții și că ne asigurăm de bunăstarea tuturor părților din societatea noastră, altfel nu suntem cu adevărat o societate .

În continuare, trebuie să realizăm că menținerea responsabilității reciproce doar la nivel fizic nu va rezista. Trebuie să o „traducem” în angajament emoțional, ceea ce implică dezvoltarea preocupării, grijii și în cele din urmă, a iubirii unuia pentru celălalt.

„Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” nu este un slogan gol pe care strămoșii noștri l-au inventat în scopuri politice; este un principiu pe care trebuie să-l trăim în cele din urmă ȋntre noi. Odată ce vom atinge acest lucru, nu vor mai exista preocupări de corupție sau maltratare. Așa cum aceste vicii nu există într-o familie iubitoare, ele nu vor exista într-o societate iubitoare.

Va trebui să fim curajoși. Va trebui să vâslim în amonte pentru că ego-ului nu-i place să împărtășească sau să aibă grijă, dar dacă vrem un viitor pentru statul Israel, pur și simplu nu avem de ales. Solidaritatea, responsabilitatea reciprocă și preocuparea reciprocă nu sunt sloganuri; sunt arma noastră împotriva dizolvării țării.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: