“De ce au unii oameni izbucniri?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: De ce au unii oameni izbucniri?

Izbucnirile nu sunt unice doar pentru unii oameni, ci şi la nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii, există mai multe cazuri în care tensiunea izbucnește pentru a duce la o stare de calm.

De exemplu, erupțiile vulcanice apar după ce se acumulează multă tensiune sub pământ și ajunge într-o stare în care este imposibil să se mențină tensiunea interioară. Învelișul extern nu mai poate menține tensiunea din interior și apoi vedem cum lava vulcanică și cenușa erup din pământ.

Acesta este modul în care funcționează la nivelurile mineral, vegetal și animal ale naturii, precum și la ființele umane. Oamenii au mai multe motive să aibă izbucniri decât restul naturii datorită trăirii într-o rețea complexă de interacțiuni sociale. În general, trăim într-un sistem închis care ne influențează constant, cu tot felul de probleme și dureri, iar când tensiunea dorințelor noastre în continuă creștere se întâlnește cu o anumită tensiune din interacțiunile noastre sociale, atunci ne confruntăm cu o nevoie tot mai mare de o  izbucnire, fie la nivel personal în familie, fie la nivel social în izbucniri publice, și chiar la nivel național unde anumiți actori statali sau nestatali declanșează violență.

În loc să calmăm o astfel de tensiune, nu ne mai putem ține de ea și atunci avem izbucniri similare cu exemplul vulcanului. Este singura modalitate prin care unii oameni văd capacitatea de a-și scădea tensiunea interioară. Există exemple în care unii oameni pur și simplu strigă sau merg la alergat atunci când sunt foarte stresați pentru a scădea tensiunea, pentru că altfel lipsa unei eliberări ar putea duce la alte probleme, precum boli de inimă sau alte complicații de sănătate.

Pe scurt, cu cât ego-ul nostru – dorința de a ne bucura în detrimentul celorlalți și al naturii – crește, cu atât devenim mai înclinați către izbucniri, pentru că dorințele noastre cer din ce în ce mai multă împlinire, iar condițiile pentru a primi acea împlinire devin mai dure, și tot mai mulți oameni nu văd un alt mod de a se calma decât printr-un anumit tip de izbucnire.

Putem vedea atunci importanța nevoii de a îmblânzi ego-ul uman, de a-i oferi calmul pe care îl caută. Cu cât ego-ul nostru crește mai mult, cu atât ne apropiem de o stare de recunoaștere a naturii malefice a sinelui nostru egoist și devenim mai dispuși să trecem la o nouă natură altruistă, una care este în echilibru și armonie cu natura.

Bazat pe videoclipul „Cum să preveniți izbucnirile violente” cu Cabalistul Dr. Michael Laitman și Oren Levi. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: