“De ce este invidia un lucru rău?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: De ce este invidia un lucru rău?

Într-o societate în care valorile consumiste și materialiste ne înconjoară, atunci de obicei simțim invidia ca fiind rea, deoarece ne plasează într-o competiție negativă unul împotriva celuilalt. Adică, din cauza invidiei, ne simțim mai rău față de noi înșine, deoarece ne face să ne simțim mai slabi, mai mici, mai înceţi și, în general, mai răi decât alții. La fel, invidia ne poate determina să devenim gata să îi călcăm pe ceilalți pentru a ne face să parem mai mari, mai puternici, mai rapizi și, în general, mai buni decât ei.

Simțim invidia ca o lovitură pentru noi înșine – ego-urile noastre. Suntem făcuți din dorințe egoiste de a ne bucura, iar invidia ne face să simțim că ceilalți se bucură mai mult decât noi sau ne bucurăm în locuri în care nu simțim nici o plăcere. Ne face astfel să ne simțim lipsiți de plăcerile pe care le primesc alți oameni și de surplusul lor de plăcere – fie că este vorba de o sănătate mai bună, mai multe relații de succes, mai multă bogăție, respect, faimă, putere sau cunoaștere – aparent îi ridică deasupra noastră.

Profesorul meu, Rabash, obișnuia să spună că i-ar plăcea să poarte pijamalele oriunde mergea, deoarece pijamalele erau hainele sale cele mai confortabile. Atunci de ce nu? Pentru că ar fi fost considerat nepotrivit conform unui cod vestimentar social care dicta un anumit standard de îmbrăcăminte. Purtând pijamale în public, mai ales ca rabin, el va deveni subiect de bârfă și umilință. Prin urmare, pentru a se încadra în societate și a evita bârfele și umilințele, el va purta în public haine acceptabile din punct de vedere social, chiar dacă era mult mai puțin confortabil decât pijamalele. Teama de a nu fi subiect de bârfă și umilință în societate ne îndreaptă astfel o mare parte din viața noastră socială.

Cu toate acestea, invidia nu este o calitate rea în sine. Dacă invidia este negativă sau pozitivă depinde de ceea ce valorează societatea. În mod obișnuit, simțim invidia ca fiind rea pentru că apreciem calitățile egoiste din societate, adică ne uităm la „cu cât este mai mare, cu atât mai puternic, cu cât este mai rapid cu atât mai bine” în societate – oameni care își pot depăși calea către un anumit nivel de succes materialist. Dacă am aprecia, în schimb, conexiunea socială pozitivă ca o valoare de conducere, unde societatea este mai unită, altruistă, amabilă și grijulie, atunci membrii ei ar fi mai fericiți, mai siguri și mai încrezători – la fel și invidia s-ar inversa și ar deveni o calitate pozitivă.

Cu alte cuvinte, dacă ar exista o atmosferă pro-socială care să îmbrace societatea, oameni respectând și valorizând în primul rând contribuțiile care întăresc solidaritatea socială și unificarea, atunci am invidia oamenii care par mai altruisti, mai grijulii, mai amabili și mai iubitori. Întrucât am aprecia conexiunea, atunci nu am vedea nici un rost să dărâmăm acești oameni, deoarece aceasta s-ar opune valorilor care circulă prin societate. Mai degrabă, invidia ne-ar face să dorim să ne schimbăm noi, pentru a deveni mai altruisti, mai grijulii, mai buni și mai iubitori pe măsură ce îi percepem pe ceilalți.

Invidia ar deveni astfel nu numai pozitivă, ci ar deveni un factor cheie în transformarea noastră în bine, pentru a îmbunătăți societatea umană. În loc ca invidia să conducă la tot felul de manipulări, exploatare și abuz, așa cum se întâmplă în lumea noastră materialistă actuală, invidia într-o societate care prețuiește calitățile pro-sociale ar duce la o mai bună susținere, încurajare și grijă reciprocă. Ar crea o atmosferă de concurență sănătoasă, servind pentru a motiva și inspira membrii societății să realizeze beneficii pentru alții și pentru societate. O astfel de societate ar fi apoi pe calea către noi niveluri de fericire și bunăstare.

Astfel, invidia nu este rea în sine. Dacă este rea sau bună depinde de valorile care pătrund în societatea noastră. Dacă învățăm să ne schimbăm valorile de la cele egoiste, individualiste și materialiste la cele altruiste și pro-sociale, atunci invidia noastră ar servi pentru a extinde aceste din urmă trăsături în societate, ceea ce la rândul nostru ne va face mai fericiți, mai sănătoși, mai siguri și mai încrezători .

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed