“De ce nu putem lucra în sincronie” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “De ce nu putem lucra în sincronie

Războiul din Ucraina, incapacitatea lumii de a sancționa Rusia în mod eficient, distribuția neuniformă a medicamentelor, distribuția neuniformă a bogăției, a bunurilor de bază, a educației, oriunde te uiți există decalaje tot mai mari și instabilitate tot mai mare în societatea umană. Acum să ne uităm la natură. În natură totul este echilibrat și armonios, sincronizat până la ultimul detaliu.

Există un fenomen natural faimos numit „sincronizare spontană” care face ca corpurile aflate în imediata apropiere să-și sincronizeze mișcările. Metronoamele de exemplu, își sincronizează spontan bătăile chiar dacă le porniți în mod deliberat în momente diferite.

Dar sincronizarea spontană se aplică nu numai stimulatoarelor cardiace; se aplică la toate nivelurile realității. Astfel, profesorul Steven Strogatz de matematică aplicată premiat, de la Universitatea Cornell, explică fenomenul (Min 10:09-10:37): „Unul dintre lucrurile care mi se pare cel mai atrăgător este cât de universal este că se întâmplă la fiecare scară a naturii, de la subatomic la cosmic. Vreau să spun că folosește fiecare canal de comunicare pe care natura l-a conceput vreodată, de la interacțiuni gravitaționale, interacțiuni electrice, chimice, mecanice. Oricum, două lucruri se pot influența reciproc, natura folosește asta pentru a sincroniza lucrurile”.

Se pare că singurul element din realitate care „scapă” de sincronizarea spontană este umanitatea. Este ca și cum regulile care se aplică întregii naturi nu ni se aplică nouă.

Într-o măsură, acest lucru este adevărat. Pe lângă apartenența la nivelul animal al vieții, suntem și ființe simțitoare, iar acțiunile noastre sunt determinate de decizii intenționate. Pentru a ne sincroniza acțiunile, trebuie să ne dorim să se întâmple. Altfel, dacă lăsăm natura să decidă, natura umană care este în mod inerent centrată pe sine, va depăși natura centrată pe sistem a restului realității și vom rămâne profund discordanți și ca urmare, profund antagonici față de ceilalţi.

În ultimii câțiva ani, nivelul înstrăinării noastre unul față de celălalt a crescut la un nivel care face ca posibilitatea unui alt război mondial să fie un scenariu realist. Singura modalitate de a o evita este să adoptăm în mod conștient și voit sincronia între noi. Ceea ce natura face spontan, noi trebuie să facem în mod conștient și voluntar.

Există un motiv bun pentru asta. Când alegem să urmăm o anumită cale, o facem după ce examinăm și evaluăm toate opțiunile pro și contra. Dacă ne-am comporta într-un anumit fel pentru că ne-am urma doar instinctele, am fi animale, nu oameni. Diferența dintre noi și animale este că gândim, dezbatem și punem întrebări până când în sfârșit decidem. Drept urmare, imaginea pe care o vedem este mai completă și mai profundă decât orice altă ființă din natură.

Cu toate acestea, prețul pe care îl plătim pentru a fi conștienți este adesea mult prea mare. Dacă vrem să trăim într-o lume pașnică în care oamenii sunt înțelepți și buni, trebuie să facem acest lucru să se întâmple. Trebuie să alegem sincronia și armonia în locul fricţiunilor și discordanţelor. Pentru a face asta, trebuie să ridicăm în mod conștient importanța sincroniei în întreaga umanitate.

Armonia și sincronia nu ne vor face la fel sau chiar asemănători. Mai degrabă, ele ne vor face armonici și complementari. Ele ne vor face să ne bucurăm să contribuim cu abilitățile și capacitățile noastre pentru binele mai mare și împreună vom construi o societate puternică și solidă ai cărei membri sunt în siguranță, sănătoși și mai presus de toate, fericiți.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed