“De ce să conservăm Pământul?” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin De ce să conservăm Pământul?

An aerial view shows domestic waste floating on the stream of the Citarum river in Bandung, Indonesia, March 15, 2021.

Pe măsură ce criza climatică escaladează și vremea extremă revine din ce în ce mai frecvent, experții se gândesc serios cât de aproape suntem de punctul de la care nu ne mai putem întoarce. CBS News a raportat pe 26 aprilie că potrivit profesorului Timothy Lenton, un lider global în criza climatică, „stratul de gheață din vestul Antarcticii ar fi trecut deja de un punct de basculare”. CBS News a vorbit și cu alți experți și a raportat că „mesajul lor a fost unanim: schimbările au loc mai repede decât se aștepta și șansa de a atinge puncte de basculare în sistemul climatic, care acum doar un deceniu părea vag și îndepărtat, acum pare mult mai probabil și mai imediat. „Acesta este motivul pentru care am dat semnalul de alarmă”, a spus Lenton. „În doar un deceniu, nivelul de risc a crescut semnificativ – asta ar trebui să declanșeze acțiuni urgente”.

În ultimele decenii, am încercat nenumărate tactici și trucuri pentru a reduce emisiile, a reduce poluarea și a diminua exploatarea planetei. Niciuna dintre acestea nu a funcţionat. Mai mult, nu ne exploatăm doar planeta, ci exploatăm toată viața de pe planetă și ne exploatăm reciproc. Maltratarea celorlalți care ne caracterizează este evidentă pe toate fronturile, ceea ce înseamnă că problema este mult mai sistemică și adânc înrădăcinată decât trecerea la energia regenerabilă de exemplu, sau stoparea defrișărilor.

În opinia mea, totuși, întrebarea nu este dacă ne lovim sau suntem aproape de a atinge punctul de basculare. Cred că întrebarea pe care ar trebui să o punem nu este dacă Pământul este condamnat și noi suntem condamnați cu el, ci mai degrabă de ce suntem aici, în primul rând. Universul în care trăim are în jur de paisprezece miliarde de ani sau cam așa ceva. Pământul există de aproximativ 4,5 miliarde de ani, iar viața pe Pământ a început la câteva sute de milioane de ani de la formarea Pământului. Am evoluat de la atomi la molecule, de la molecule la creaturi unicelulare și de la creaturi unicelulare la nenumăratele forme de viață de pe Pământ, în apă, pe uscat și pe cer. În cele din urmă, în ultimele câteva sute de mii de ani omenirea a apărut. Treptat, am devenit conducătorii planetei, exploatând solul, flora și fauna acesteia, poluând aerul, solul și apa și epuizând resursele Pământului cât de repede putem pentru a câștiga putere și bogăție. De aceea suntem aici, pentru a face tot acest rău? Poate că, dacă am ști răspunsul, nu am aduce dauna de neconceput pe care o provocăm pe planetă în fiecare secundă. Întrebarea despre scopul nostru de a fi aici este, prin urmare, întrebarea cheie la care trebuie să răspundem. Dacă știm răspunsul la aceasta, ne vom rezolva toate problemele și vom salva planeta.

În ultimele decenii, am încercat nenumărate tactici și trucuri pentru a reduce emisiile, a reduce poluarea și a diminua exploatarea planetei. Niciuna dintre acestea nu a funcţionat. Mai mult, nu ne exploatăm doar planeta, ci exploatăm toată viața de pe planetă și ne exploatăm reciproc. Maltratarea celorlalți care ne caracterizează este evidentă pe toate fronturile, ceea ce înseamnă că problema este mult mai sistemică și adânc înrădăcinată decât trecerea la energia regenerabilă de exemplu, sau stoparea defrișărilor. Problema care cauzează toate situațiile noastre suntem noi sau, mai exact natura noastră – natura umană. Spre deosebire de orice altă ființă de pe această planetă suntem exploatatori, răi și abuzivi unul față de celălalt, față de toate creaturile vii și față de planeta pe care o numim acasă. De fapt, suntem atât de lipsiți de inimă încât nu ne putem împiedica lăcomia, chiar și atunci când știm că acțiunile noastre vor strica viitorul copiilor și nepoților noștri. În loc de o locuință în care să trăim, le lăsăm o grămadă de gunoi de dimensiunea unei planete. Ce părinte bun ar face asta? Nici unul desigur, dar noi nu suntem buni părinți.

Cu toate acestea, nu este totul pierdut. În primul blocaj care a fost impus aproape în întreaga lume la începutul focarului de coronavirus, mai multe exemple de rezistență a naturii din întreaga lume au dovedit că Pământul este mult mai puternic decât am crezut și se poate recupera chiar și după o exploatare umană prelungită. Prin urmare, dacă rezolvăm singura noastră problemă, natura umană, restul naturii se va recupera rapid și echilibrul planetar va fi restabilit.

Schimbarea naturii umane poate părea imposibilă la început, ca și cum ai ieși dintr-o mlaștină tras de propriul păr. Cu toate acestea, putem învăța din natură cum să facem asta. În natură, lucrurile se schimbă în funcție de mediul lor. Adaptabilitatea este esențială pentru supraviețuirea oricărei specii. Dacă creăm un mediu de prietenie, responsabilitate reciprocă și grijă, natura noastră se va adapta la mediul său și va deveni la fel. Nu trebuie să ne schimbăm pe noi înșine, ci doar comportamentul nostru superficial. Atunci, dacă toată societatea se comportă cu bunătate, oamenii vor deveni cu adevărat amabili. Așa cum trăirea într-un mediu crud îi obligă pe toți cei care trăiesc acolo să fie cruzi, chiar dacă nu sunt cruzi din fire, opusul este la fel de adevărat.

Odată ce ne vom face mediul social prietenos și cu consideraţie, natura noastră va deveni prietenoasă și considerată. Odată ce vom deveni prietenoși și grijulii, nu vom mai fi exploatatori. Odată ce vom înceta să fim exploatatori, vom înceta să ne abuzăm reciproc, sau alte ființe vii și planeta în ansamblu. Se pare că, pentru a ne salva pe noi înșine și planeta noastră, singura atenție ar trebui să fie schimbarea mediului nostru social de la ostil la prietenos, de la abuz la consideraţie. Orice altceva va urma rapid.

Mai mult, transcenderea naturii noastre inerente ne va dezvălui tărâmuri pe care chiar acum nu le putem concepe. Atât timp cât suntem concentrați doar asupra noastră, tot ceea ce vedem suntem noi înșine. Dar scopul ființei noastre aici este să creștem mult dincolo de noi înșine, să înțelegem toată realitatea, să înțelegem la cel mai profund nivel de ce existăm, de ce există viață și moarte, creație și distrugere și cum totul este conectat. Numai dacă vom începe să ne gândim unii la alții vom înceta să ne gândim la noi înșine și numai dacă nu ne mai gândim la noi înșine vom începe să percepem lumea din jurul nostru așa cum este cu adevărat. Acesta este motivul pentru care singura întrebare pe care ar trebui să ne-o punem pentru a ne asigura viața, bunăstarea planetei și chiar fericirea noastră este „De ce suntem aici?”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed