“De ce societăţile se schimbă” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDe ce societăţile se schimbă

Într-un eseu intitulat „Critica marxismului în lumina noii realități și o soluție la întrebarea referitoare la unificarea tuturor fracțiunilor națiunii” publicat în iunie 1940, în timp ce lumea era cuprinsă de flăcările celui de-al doilea război mondial, marele cabalist și gânditor global Baal HaSulam a oferit această explicație cu privire la motivul pentru care societățile se schimbă. „Durata fiecărei faze politice” a scris el, „este doar timpul necesar pentru a-și dezvălui neajunsurile și răul. În timp ce îi descoperă defectele, face loc unei noi etape, eliberată de acele defecte. Astfel, acele deficiențe care apar într-o situație și o distrug sunt chiar forțele evoluției umane, întrucât ridică umanitatea într-o stare mai corectată”.

În înțelepciunea Cabalei, procesul descris de Baal HaSulam se numește „recunoașterea răului”. În acest proces, greșelile unui stat se manifestă treptat până când galvanizează indivizii și națiunile să-și schimbe viața, guvernele sau orice altceva care a devenit intolerabil în viața lor. În aceste zile, omenirea trece printr-o astfel de etapă la scară globală. Defectele societății umane, în toate formele sale de guvernare se manifestă din ce în ce mai deschis, iar oamenii sunt din ce în ce mai deziluzionați de sistemele existente.

Nu cred că suntem deja în punctul în care lucrurile au devenit intolerabile, dar ne îndreptăm în această direcție.

Deocamdată, se pare că oamenii sunt încă dispuși să suporte defectele sistemelor sociale și politice existente, dar aproape nimeni nu crede că există încă vreun sistem care să fie cu adevărat bun pentru oameni, deoarece nu există lideri care să aibă cu adevărat beneficiul cetățenilor în minte. Cu alte cuvinte, oamenii își dau seama că niciun regim nu poate fi un regim bun atât timp cât oamenii de la vârf nu sunt oameni buni.

Dar guvernatorii ies din popor. Dacă oamenii nu sunt buni unii cu alții, ne putem aștepta la bunătate de la lideri? Guvernatorii sunt pur și simplu cei care excelează în exploatarea sistemului în beneficiul lor; îl folosesc ca un nivel pentru a-i ridica deasupra restului oamenilor. În consecință, într-o societate de oameni egoiști, guvernanții sunt cei mai egoiști; acesta este motivul pentru care au putut urca în vârful grămezii. De ce ar trebui să ne așteptăm chiar să aibă în vedere beneficiul nostru?

Prin urmare, pentru a face forțele evoluției umane să ridice omenirea într-o stare mai corectată, așa cum a spus Baal HaSulam, trebuie să corectăm oamenii. Dacă înființăm o societate de oameni atenți, liderii ei vor fi cei mai atenți. Dacă înființăm o societate care apreciază responsabilitatea socială reciprocă, liderii ei vor fi cei care promovează cel mai bine responsabilitatea reciprocă. Deci, înainte de a ne plânge de liderii noștri, ar trebui să ne uităm în oglindă. Poate că nu ne place ceea ce vedem, dar vom ști că este adevărul, vom ști dacă am ajuns la recunoașterea suficientă a răului și dacă suntem dispuși să construim pentru noi o societate ale cărei merite creează lideri merituoşi.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: