“De ce unii oameni învinuieasc atât de repede pe evrei pentru orice? De unde vine această mentalitate?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: De ce unii oameni învinuieasc atât de repede pe evrei pentru orice? De unde vine această mentalitate?

Într-adevăr, evreii au fost ȋnvinuiţi pentru o mulțime de fenomene de-a lungul istoriei, de la otrăvirea fântânilor până la crearea de viruși și de la consum de sânge al copiilor până la conducerea lumii. Adesea vina este complet ilogică, dar devine acceptată de mase de oameni. De ce acesta este cazul?

În urmă cu aproximativ 3.800 de ani, într-o perioadă de mare diviziune în societatea umană, Avraam, un preot, a explicat oricui dorea să-l asculte că egoul uman a crescut și că oamenii trebuie să se ridice deasupra lui. Urmașii săi au primit numele „poporul lui Israel” („Israel” din cuvintele „Yashar Kel” [„drept către Dumnezeu”), iar Avraam a condus unitatea către o stare de „iubeşte-ţi prietenul ca pe tine însuți” deasupra diviziunilor. Mai târziu, acest grup a devenit cunoscut ca „evrei”, unde cuvântul ebraic pentru „evreu” [Yehudi] provine de la cuvântul pentru „uniți” [yihudi].

Acest grup s-a desprins de societatea umană pentru că avea o direcție opusă în viață față de restul oamenilor. Cu alte cuvinte, dorind în primul rând să ajungă la o stare de „iubește-ți prietenul ca pe tine însuți”, ei s-au detașat de obiectivele egoiste care s-au răspândit în întreaga societate babiloniană din acea vreme.

Apoi, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, acest grup s-a separat și s-a împrăștiat în toate direcțiile. Ei au pierdut urma a ceea ce i-a adus inițial împreună și au continuat să existe fără a se îndrepta spre un scop mai presus de diferențele lor. Această perioadă este numită „cei 2.000 de ani de exil”.

Acum, a sosit momentul în care noi, ca umanitate simțim din ce în ce mai mult interdependența noastră și de asemenea, trebuie să trecem printr-un proces de unificare deasupra impulsurilor noastre separatoare pentru a realiza interdependența în mod armonios. În același timp, omenirea habar nu are cum să aplice unui astfel de proces și tot mai mulți oameni simt astfel instinctiv că evreii sunt vinovați pentru tot felul de probleme din viața lor. Astfel, vedem creșteri ale crimelor și sentimentelor antisemite de la un an la altul.

De ce există un sentiment instinctiv de ȋnvinuire și ură față de evrei? Pentru că poporul evreu s-a format datorită atingerii unității mai presus de diviziune, adică atingerea stării de „iubeşte-ţi prietenul ca pe tine însuți” în mijlocul unei societăți din ce în ce mai divizate și dețin metoda pe care Avraam le-a oferit-o cândva pentru a se ridica deasupra pulsiunilor lor separatoare pentru a atinge sublimitatea unității. Astăzi însă, evreii înșiși nu au idee că dețin o astfel de metodă și, prin urmare, nu o pun în aplicare. În loc să-și dea seama de ce i-a făcut evrei la început, ei încearcă să trăiască numai conform amestecului de obiective fizice la îndemâna tuturor.

Prin urmare, din ce în ce mai mulți oameni simt subconștient că evreii ȋi jefuiesc de ceva, fără a sublinia că ceea ce le lipsește cel mai mult este o conexiune armonioasă care să se extindă în întreaga societate umană, care ar aduce fericire, pace și iubire tuturor și că evreii dețin o metodă pentru a obține o astfel de stare. De asemenea, evreii înșiși nu înțeleg că metoda de a obține o astfel de unitate înălțată deasupra diviziunii este cea care i-a reunit și i-a făcut evrei de la început. Se simt doar urâți, fără să știe de ce devin în mod constant ținta acuzațiilor, în timp ce ei – în mod disproporționat față de alte națiuni – fac progrese semnificative în domenii care aparent contribuie cu multe beneficii pentru umanitate, cum ar fi știința, medicina, tehnologia și cultura.

Numai cabaliștii, care sunt doar câteva sute ȋn poporul evreu, fac eforturi pentru a încerca să comunice evreilor mesajul despre rolul lor și despre modul în care acesta se leagă de cauza și soluția pentru antisemitism. Mai mult, antisemitismul este în creștere exponențială în epoca noastră, iar istoria a arătat consecințele teribile care pot apărea atunci când înclinația antisemită este lăsată netratată. Avem totuși, capacitatea de a pune mâna pe metoda de a ne uni deasupra abundentelor impulsuri separatoare din societatea noastră de astăzi, să atingem cel mai magnific scop de a „iubi-ți prietenul ca pe tine însuți” care a fost dat umanității și, făcând acest lucru, să acționăm ca un canal al forței pozitive care locuiește în natură pentru a ajunge la fiecare persoană din umanitate. Prin urmare, sper că poporul evreu se va trezi la rolul său, mai devreme decât mai târziu și că va începe să facă mișcări în direcția unității. Un viitor bun, nu numai pentru evrei ci și pentru umanitate în ansamblu, depinde de asta.

Bazat pe videoclipul „De ce sunt evreii învinuiți pentru tot?” cu Cabalistul Dr. Michael Laitman și Chaim Ratz. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: