“Democraţia americană rănită” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Democraţia americană rănită

Turbulenta cursă prezidențială din SUA trebuia să se încheie cu alegerile, dar, de fapt, scenariul politic este departe de a fi calm și liniștit. În timp ce jumătate din America își revendică victoria și sărbătorește energic, cealaltă jumătate se simte trădată, epuizată, jefuită și pune la îndoială și provoacă sistemul democratic. Ce fel de schimbări sunt necesare pentru a recupera credibilitatea unui sistem care a arătat imperfecțiuni?

În timp ce echipa juridică a președintelui Trump se ocupă de provocarea instanțelor și așteaptă renumărarea voturilor în șase state de pe câmpul de luptă, acuzele de fraudă au umbrit procesul electoral american.

Alegerile democratice au adus lumii dezvoltarea umană, libertatea de exprimare – unde tuturor li se permite să își exprime opiniile și divergențele fără teamă, să voteze, să demonstreze – dar acum vedem că sistemul, care a fost conceput ca panaceu pentru a asculta vocile oamenilor, vocile tuturor, a dus ca milioane de oameni din aceeași țară să devină radical opuși unul față de celălalt, împărțiți într-o jumătate aproape simetrică, complet polarizată.

Deci poate că soluția este împărțirea oficială a țării în două, un teritoriu democratic și un ținut republican? Aceștia se pot muta în funcție de preferințele lor politice și se pot vizita din când în când, pot face turism dintr-o parte în cealaltă, chiar au relații comerciale între ambele țări, pot împărți industria, economia, societatea în general. Dacă nu este posibilă coexistenţa, atunci divizarea țării pare a fi singura alternativă.

Vă puteți imagina un astfel de scenariu? În mod clar, sfâșierea țării și împărțirea acesteia în două bucăți nu este posibilă, și chiar dacă ipotetic ar fi o alternativă, o diviziune clară ar separa familiile, ar demonta comunitățile, ar împărți fiecare atom din fiecare element al creației și ar prezenta dezechilibre enorme și pericol mare. Înstrăinarea este cauza perturbării sociale și, în cele din urmă, poate duce la război.

Am ajuns într-o fundătură în care democrația este pusă la îndoială și nu există o majoritate incontestabilă care să determine viitorul națiunii. Societatea de astăzi cere rezultate care iau în considerare și reprezintă pe toată lumea. În caz contrar, credibilitatea și legitimitatea conducerii țării vor fi subminate, iar ruptura dintre cele două tabere va continua să se deterioreze. Noua realitate impune ca toate părțile să stea împreună într-un cerc, așa cum oamenii indigeni ai țării se adunau într-un cerc în jurul unui foc de tabără pentru a găsi soluții la problemele lor cele mai urgente, pentru a gândi și a decide împreună despre ce ar trebui făcut.

Soluția nu poate fi renunțarea la poziția fiecăruia cu privire la orice problemă. Nu este realist și nu ar trebui să fie aşa. Când o parte o copleșește pe cealaltă, rezultatul va fi în cele din urmă distrugerea. Ridicându-ne unul împotriva celuilalt, care dorește să anihileze opiniile opoziției, contrazice natura, acționează împotriva forței supreme care a creat două părți ale lumii în primul rând. Scopul naturii pentru crearea acestei diviziuni este de a conduce omenirea să se străduiască pentru conexiune și să construiască o nouă realitate în comun, printr-un sentiment de garanție reciprocă. Acest obiectiv poate fi atins atunci când oamenii se ridică de la dorințele lor egoiste instinctive și își pun în mod conștient deoparte interesele particulare pentru beneficiul colectiv.

Cum poate cineva să vrea să se gândească la ceilalți, dacă suntem înclinați în mod natural să ne gândim doar la noi înșine? Pentru că alternativa este neguvernabilitatea, haosul colectiv, neîncrederea, rivalitatea – toate condițiile care sunt o rețetă pentru dezastru. Și când există haos nimeni nu câștigă, ci toți pierd. Prin urmare, este în interesul tuturor să realizăm că rănile societății americane pot fi vindecate atunci când americanii își dau seama cât de interdependenți sunt. Natura ne arată sistemul electoral perfect. Alege conexiunea peste dizolvare, unitate peste diviziune, integralitate peste dispersie. Deci, dacă vrem să trăim liniștiți unul lângă celălalt și să reușim ca societate, trebuie doar să învățăm din acest exemplu.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed