Depresia unui economist

În Știri, (Proiectul sindicatelor), laureatul premiului Nobel în economie, Josef Stiglitz, scrie:

„Am participat la Forumul economic internațional de la Davos, Elveția – unde așa numita elită globală a hotărât să discute problemele lumii – din 1995. Niciodată nu am ieșit mai trist decât în acest an…..

Directorii executivi de la Davos au fost euforici în acest an de reîntoarcerea la creștere, la profituri puternice și la compensarea executivă. Economiștii le-au reamintit că această creștere nu este durabilă și că, niciodată nu a fost inclusivă, dar astfel de argumente au un impact mic într-o lume în care materialismul este rege.

Așa că, uitați de platitudinile despre valori pe care directorii executivi le-au recitat în deschiderea discursurilor lor. Poate că le lipsește candoarea personajului lui Michael Douglas din filmul „Wall Street” din 1987, dar mesajul nu s-a schimbat:„lăcomia este bună”. Ceea ce mă întristează este că, deși mesajul este fals, atât de mulți care sunt la putere cred că este adevărat.”

Comentariul meu: Contrar lui Josef Stiglitz, eu nu mă simt întristat, fiindcă eu înțeleg egoismul uman și nu mă aștept de la bun început la ceva fapte bune de la elita economică. Mai mult, le doresc succes. Fiindcă, cu cât coboară mai mult în propria lăcomie, cu atât mai repede lumea va vedea adevărul și, în final, va deveni destul de matură pentru a aplica Înțelepciunea Cabalei.

Înțelepciunea Cabalei spune că trebuie să ne unim și să cerem de la poporul lui Israel realizarea metodologiei de corectarea lumii. Chiar din timpurile antice, faraonul egiptean a înțeles că evreii au fugit de la el către adevărata unitate, către ridicarea deasupra egoismului. Asta trebuie înțeles azi mult mai clar de către poporul nostru.

Esența metodologiei Înțelepciunii Cabala, moștenită de poporul lui Israel este asta: să ne conectăm unii cu alții, în așa măsură încât egoismul să nu ne mai separe și nu ne va mai deranja. Demonstrând această posibilitate tuturor, evreii vor împlini ceea ce lumea așteaptă de ei, chiar dacă o vor face inconștient. Când se vor afla la un capăt de drum, oamenii vor simți asta. Omenirea va începe să devină conștientă de faptul că soluția problemei este ascunsă în poporul lui Israel.

Și totul depinde de cât de capabil este poporul lui Israel să înțeleagă idea de unitate în sine – pe care apoi să o prezinte lumii.

Astăzi, evreii sunt urâți fără a se înțelege clar de ce. În locul unei cauze inerente sunt oferite motive și scuze pentru ura lor. De aceea, această ură necesită o orientare corectă în conștiință, astfel încât toată lumea să ajungă la treabă: pe de o parte aceia care aspiră la corectarea interioară – „poporul lui Israel”, și, de cealaltă parte, toți ceilalți.

În realitate, aceste două părți rezolvă o problemă reciprocă. Este pur și simplu necesar să o înceapă cineva și, de aceea, unitatea va începe cu aceia care sunt deja pregătiți pentru ea. Și, apoi, pe bază de voluntariat, pe bază de dorință, prin exemplu pozitiv, cercuri tot mai largi se vor lega între ele.

În acest mod, este absolut inutil să fie scoși evreii din țara lor, nu este necesar să fie omorâți. Este necesar să îi motivăm să creeze o societate puternică, împletită, împrăștiind Lumina Superioară întregii lumi.

Din KabTv „Știri cu Michael Laitman 13/02/2018

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed