“Despre spaghete, credință și iubire față de ceilalți” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDespre spaghete, credință și iubire față de ceilalți

Astăzi, mulți oameni tind să creadă că religia este un lucru din trecut. Mulți cred că știința este leacul pentru toate necazurile noastre și că, dacă ascultăm doar oamenii de știință și urmăm instrucțiunile lor, totul va fi bine în lumea noastră. Alții cred în viața etică și se bazează pe justiție socială și egalitate. Problema este că toți credincioșii, religioși sau nu, fac acest lucru cu zel religios. Mulți dintre ei consideră pe oricine care nu este de acord cu ei drept un dușman și va depune eforturi mari pentru a „învinge” inamicul. Rezultatul final al tuturor acestora nu este că religia s-a încheiat, ci că a luat nenumărate forme noi, dintre care unele sunt marcate ca „păcătoase”.

Cu ani în urmă, în timp ce lucram la doctorat, am aflat că există aproximativ 3.800 de religii și sisteme de credințe diferite în întreaga lume. Astăzi, există probabil multe altele, deoarece imaginația umană nu cunoaște limite. De fapt, unii oameni iau în serios Biserica Monstrului Spaghetelor Zburătoare!

Nu este o problemă că oamenii cred în lucruri diferite. Dimpotrivă, cabaliștii apreciază diversitatea, deoarece cu cât suntem mai diversi cu atât societatea noastră devine mai bogată, atât timp cât îi menținem coeziunea. Dar când evităm coeziunea socială, când susținem că credința noastră este singura credință legitimă, avem o problemă. Credința actuală în știință, în filosofia occidentală sau în alte dogme sociale este la fel de religioasă ca și credința în această sau acea zeitate.

În anii 1940, credința religioasă a germanilor în superioritatea rasei lor a dus la cele mai oribile consecințe pe care le-a văzut vreodată lumea. Credința lor se presupune că se bazează pe știință, nu pe o zeitate, dar a dus la consecințe mai grave decât a provocat orice religie până acum.

La scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Baal HaSulam, un mare cabalist și gânditor care a scris pe larg despre afacerile mondiale și a prevăzut multe dintre procesele pe care le trăim astăzi, a scris o colecție de „note”. Erau gânduri pe care le avusese despre lume și despre viitorul ei. După trecerea sa, au fost adunate sub titlul Scrierile ultimei generații. Baal HaSulam a folosit acest termen, dar el nu a însemnat că generația sa va fi ultima generație a umanității, ci că omenirea a atins etapele finale ale dezvoltării sale și că se îndreaptă spre un nou nivel de existență. Aspirația sa în scrierea „notelor” sale a fost să-și formuleze gândurile cu privire la modul în care omenirea s-ar putea scuti de recurența atrocităților din cel de-al doilea război mondial.

Baal HaSulam a realizat că oamenii sunt în mod inerent religioși. Prin urmare, el nu a văzut rostul de a încerca să desființeze religia. În schimb, el a dorit să adauge un alt strat credințelor existente, care să permită întregii umanități să se unească deasupra diferențelor lor. El a numit acest strat o „religie a dăruirii”. Cu ajutorul său, el spera să evite ceea ce se întâmplase cu Germania. Într-o notă intitulată „Nazismul nu este un brevet german”, el a notat: „Dacă ne amintim că majoritatea oamenilor nu sunt idealiști, atunci nu există altă opțiune decât religia, din care provin manierele și dreptatea în mod natural”. Cu toate acestea, el nu s-a referit la religii așa cum le cunoaștem, ci la o „religie de dăruire”. În altă parte, el a scris că, din moment ce natura umană este în mod inerent egoistă, aceasta „va induce în mod necesar distrugerea lumii dacă nu acceptă religia dăruirii”.

După cum s-a menționat anterior, Baal HaSulam nu s-a opus diversității. Dimpotrivă, el a apreciat-o. Mai mult, el a avertizat împotriva limitării diversității în rândul oamenilor, deoarece interacțiunile dintre puncte de vedere diferite sunt motorul creșterii și dezvoltării. Potrivit lui Baal HaSulam, în timp ce națiunile ar trebui să îmbrățișeze o „religie a dăruirii”, fiecare națiune ar trebui să își păstreze „propria religie și tradiție, iar una nu trebuie să se amestece în cealaltă”.

Mai mult, în eseul său „Libertatea” Baal HaSulam vorbește cu respect cu privire la conservarea tendințelor și ideilor de bază ale oamenilor. În cuvintele sale, „Oricine eradică o tendință de la un individ și o dezrădăcinează din el provoacă pierderea acelui concept sublim și minunat … căci această tendință nu va mai apărea niciodată. … Din cele menționate mai sus, continuă el, aflăm ce greșeală teribilă provoacă acele națiuni care își forțează domnia asupra minorităților privându-le de libertate, fără a le permite să-și ducă viața în conformitate cu tendințele moștenite de la strămoși”. În concluzie adaugă el, oricine „poate înțelege necesitatea păstrării libertății individului … pentru că putem vedea cum toate națiunile care au căzut vreodată de-a lungul generațiilor, au ajuns la asta doar datorită opresiunii lor asupra minorităților și a indivizilor, care prin urmare, s-au răzvrătit împotriva lor și le-au distrus. Prin urmare, este clar pentru toți că pacea nu poate exista în lume decât dacă luăm în considerare libertatea individului”. Dar pentru că toți credem în mod inerent că numai noi avem dreptate și toți ceilalți greșesc, chiar dacă zeitatea noastră sunt spaghetele, pentru ca acest scop sublim să aibă succes ar trebui să punem valoarea iubirii celorlalți mai presus de toate sau așa cum o numește Baal HaSulam, stabiliți o „religie a dăruirii” ca valoare generală.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed