“Dezlănțuiţi puterea bunicii” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDezlănțuiţi puterea bunicii

O poveste a lui Rachel Nuwer publicată pe BBC Future descrie o modalitate unică, de succes și ieftină de a aborda depresia în Zimbabwe. Cu doar doisprezece psihiatri pentru o populație de șaisprezece milioane de locuitori, chiar și cei puțini care își permit tratamentul sunt rareori capabili să găsească un terapeut la o distanță rezonabilă.

Prin urmare, în loc de profesioniști, psihiatrul Dixon Chibanda, directorul Inițiativei Africane de Cercetare în Sănătate Mintală, a venit cu o idee revoluționară care a devenit cunoscută sub numele de „ Banca prieteniei”. În loc să caute în zadar ajutor profesionist, a gândit Chibanda, zimbabweenii s-ar consulta cu oameni care au inimă caldă, mult timp liber, o pasiune pentru discuțiile inimă la inimă și capacitatea de a da sfaturi bune. Acești oameni vor primi ceva pregătire și, datorită căldurii și răbdării lor, spera Chibanda, vor putea ajuta oamenii aflați în dificultate.

Făcând brainstorming unde să găsească astfel de oameni, Chibanda a ajuns la o soluție neaşteptată: bunicile. Chibanda și echipa sa au instruit peste 400 de bunici în terapia vorbirii, pe care acum ele o oferă gratuit în peste 70 de comunități din Zimbabwe.

Ideea s-a dovedit a fi un succes răsunător. „Numai în 2017”, raportează Nuwer, „Banca prieteniei”, așa cum se numește programul, a ajutat peste 30.000 de oameni. Metoda a fost verificată empiric și [sic] a fost extinsă şi în alte țări, inclusiv în SUA”.

În 2016, Chibanda în colaborare cu colegii din Zimbabwe și Regatul Unit, a publicat rezultatele unui studiu aleatoriu de control al eficacității programului în Jurnalul Asociației Medicale Americane. Cercetătorii au descoperit că după șase luni, grupul care a căutat bunicile avea semnificativ mai puține simptome de depresie decât grupul care a fost supus unui tratament convențional.

În mod clar, iubirea poate ajuta foarte mult oamenii. Empatie, asta este tot ce ne trebuie! Mai mult decât orice medicament, ne vindecă din interior. Conectarea inimilor ne conectează la puterea care susține lumea noastră, la forța creatoare a iubirii. Fără această putere a conexiunii, două elemente din realitate nu s-ar putea conecta, iar viața ar fi fost imposibilă.

Când ne conectăm în iubire, creăm similitudini între noi și forța care creează și susține viața. Așa cum o coardă de pe o chitară vibrează atunci când nota sa este cântată pe o altă coardă, când frecvența este similară, atunci când creăm un sentiment similar cu sentimentul care creează viața – sentimentul de empatie și iubire – „pornim” acest sentiment în interiorul nostru.

Trăim acest sentiment ca şi cum ar veni de la persoana de lângă noi, dar nu este asa. De fapt, a venit pentru că legătura caldă dintre voi doi v-a permis să simțiți căldura care există în jurul vostru. Atât timp cât nu ai făcut acea conexiune, este ca și cum nu ai avea un senzor care să o perceapă. Dar odată ce o stabiliți cu o altă persoană, o puteți simți.

De aceea este atât de important să-i iubești pe ceilalți. Nu este important doar pentru alții, ci și mai important pentru persoana iubitoare. Oamenii cu iubire în inima lor sunt conectați la puterea iubirii și a creației care există în toată realitatea. Niciun sentiment nu este mai puternic. O persoană care este conectată la aceasta nu se va simți niciodată deprimată, pierdută sau fără speranță.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed