Două capete sunt mai bune decât unul

Opinie (Marina R. Bityanova, Ph.D., profesor al Open University din Moscova, director al Centrului de suport psihologic în educație, autor a patru carti) „Când oamenii lucrează împreună pentru o lungă perioadă de timp, ei trebuie să ia decizii comune – nu să ajungă la un compromis, ci să dezvolte o viziune comună a problemei. Compromisul este o soluție medie și, prin urmare, a nimănui. O decizie de grup este generală și, prin urmare, este acceptată de toată lumea.

„În termeni practici, aceasta este o proprietate foarte importantă a deciziilor care sunt acceptate în comun: în același timp, ele sunt decizii personale ale tuturor, prin urmare, toată lumea le va efectua. Astfel, un grup ar trebui să fie încurajat să ia decizii vitale împreună, în discuție colectivă.

„Dar este o decizie de grup eficientă? Poate că este mai bine dacă o decizie este luată de către o singură persoană – capul, liderul, iar apoi el convinge grupul de motivul său?

„Oamenii au înţeles demult ca a lua o decizie complexă și responsabilă este mai bine în discuție (un consiliu de înțelepți, adunarea bătrânilor, focus grup), în acord general – consens. O acțiune de grup este calitativ și cantitativ superioară acțiunii persoanei „medii”, dar uneori nu este la fel de eficace ca și acțiunile unei  personalităţi remarcabile.

„Deciziile de grup sunt mai riscante decât cele individuale; uniţi, oamenii decid să-și asume riscul, pentru că o discuție de grup face pe oameni să simtă că au o responsabilitate comună, iresponsabilitatea personală care facilitează adoptarea unor decizii extreme, vede riscul ca pe o comoară: disponibilitatea de a-și asuma riscuri crește statutul; în timpul discuției panel, membrii grupului urmăresc să arate că ei  posedă o astfel de pregătire.

„O altă caracteristică importantă a deciziilor de grup: în timpul discuțiilor, opiniile nu sunt adunate, ci polarizate.

Stilul de gândire a unui grup cu un nivel ridicat de unitate internă și autonomie are următoarele caracteristici:

– Dorința de a oferi o explicație rațională deciziei cuiva ca singura posibilă și corectă;

– Vedere stereotipă a adversarilor;

– Presiune deschisă asupra minorității;

– O iluzie de unanimităţii;

– Apariția gardienilor auto-numiți ai spiritului de grup, etc

„Studiile arata ca grupurile de acest tip cresc coeziunea internă și auto-satisfacția membrilor, dar reduce calitatea deciziilor de grup; deciziile individuale ale membrilor sunt de o calitate mai mare decât cele ale grupului.

„Acest fenomen apare de multe ori în grupurile ce lucrează în criză, situații de stres, forțând membrii grupului să se unească în jurul scopurilor de grup, pentru a se baricada de lumea din afară.”

Comentariul meu: Când un grup dorește să se unească, astfel încât de unitatea sa să  beneficieze întreaga lume, nu există calități negative care pot apărea în el.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed