Dreptul de a alege, partea întâi

Întrebare: Aș dori să aflu opinia dv. despre situația politică instabilă din Israel, care a condus la alegeri anticipate. A devenit deja o tradiție ca guvernul israelian să nu-și respecte termenii asumați. Jocul egoist și intriga sunt de vină, conducând la colapsul coaliției aflate la guvernare.

Aș dori să înțeleg acest fenomen, deoarece el afectează toate aspectele vieții noastre și ne afectează buzunarul, forțându-ne să scoatem câteva miliarde doar pentru aceste alegeri anticipate.

Fiecare guvern promite în timpul alegerilor să aducă nava noastră comună la un țărm minunat, așternând în fața noastră perspectiva unei vieți frumoase. La final însă, simțim că vasul este făcut din multe bucăți separate, fiecare trăgând doar pentru ea însăși.

Înfruntând atâtea interese conflictuale, frânghiile care leagă întreaga structură se rup. În oameni se fac simțite sentimente puternice care ne cresc senzația de insecuritate și instabilitate.

Acesta nu este un fenomen nou; el ne însoțește încă de la instaurarea statului Israel. Atâtea și atâtea guverne au căzut, de fiecare dată ajungând la alegeri anticipate, cu mult înaintea termenului normal.

Conform statisticilor, în cei 68 de ani de existență a statului Israel au fost schimbate 33 de guverne și 19 adunări ale Kneset-ului. Timpul mediu petrecut la guvernare de către guvernul israelian este mai mic de doi ani. Aceasta este statistica nemiloasă.

Dar nu doresc să deschid nici un fel de dezbatere politică aici, oricum ea este prezentă pe toate canalele media. Vrem doar să înțelegem motivele din spatele acestui fenomen precum și cum îl putem repara. Cum putem avea un căpitan pentru corabia noastră care să o conducă la țărmul cel sfânt? Care să fie cauza unei asemenea instabilități a guvernului nostru?

Răspuns: Răspunsul este foarte simplu. În trecut era numit un rege la conducerea întregii societăți și a guvernului. Chiar dacă regele avea mai mulți miniștri, aceștia îi dădeau ascultare. Era imposibil să pui la îndoială deciziile regelui, pentru că tot ceea ce spunea acesta era sacru.

Cum lua regele decizii corecte? El le lua din cer. Oamenii credeau că regele a fost uns de o putere supremă, având o legătură directă cu această putere. În acest mod a progresat umanitatea pe parcursul istoriei, dezvoltând societatea, tehnologia, știința, religia și educația. Toate țările s-au dezvoltat în conformitate cu un anumit program, unele țări devenind mai dezvoltate decât altele. Regele stătea în capul societății, sub el aflându-se ierarhia alcătuită din asistenți și oameni de la curte.

Natura ne-a purtat pe acest drum fără să ceară nimic la schimb, cu toate acestea trimițând fiecăruia dorințele și gândurile necesare. Desigur că am fost însoțiți de probleme și războaie, dar totul a fost planificat de natură, fiind necesar să aibă loc. Tot ceea ce am avut de făcut a fost să învățăm din experiență și treptat, să înțelegem cum să echilibrăm această viață.

Forța naturii a trimis regele în direcția în care acesta și-a condus poporul iar poporul l-a urmat. Așa au stat lucrurile în toate țările, poporul lui Israel trecând și el prin multe încercări, toate mulțumită puterii supreme. Totul a fost planificat dinainte.

Vedem cum, în zilele profeților, întregul proces prin care am trecut a fost descris de aceștia. Cu câteva sute de ani înainte de distrugerea Templului și de plecarea în exil a poporului lui Israel, profeții au cunoscut toate faptele și au scris despre ele. Talmudul spune că mai înainte cu 70 de ani de distrugerea Templului erau deja semne ale acestei distrugeri.

Întrebare: Pe vremuri, conducătorii Israelului știau ce urmează să se întâmple?

Răspuns: Desigur, știau din Talmud și din cărțile profeților.

Între națiuni monarhia a rezistat până de curând. De exemplu, în Rusia a existat rege până la începutul secolului trecut. Oamenii erau foarte religioși, indiferent cărui grup social îi aparțineau, în societate. Totul era organizat astfel încât omenirea exista și acționa conform dorinței puterii supreme.

Lucrurile au evoluat astfel până când a venit momentul exercitării liberului arbitru. Libertatea constă în faptul că mă implic în programul naturii, îl studiez și înțeleg cum trebuie să mă schimb, atât pe mine, cât și întreaga societate, pe fiecare dintre noi și, mult mai important, relațiile dintre noi.

Acum, aceasta este datoria fiecărui om. Monarhiile se fărâmițează și am ajuns astăzi în situația în care suntem toți regi! Fiecare om este implicat în viața societății ca o entitate separată, independentă, care ia decizii.

From the program “A New Life” 12/09/14

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: