“După 125 de ani, noi încă nu înțelegem Sionismul” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “După 125 de ani, noi încă nu înțelegem Sionismul

Săptămâna aceasta, la Basel, Elveția, Israelul comemorează cea de-a 125-a aniversare a Primului Congres Sionist. La încheierea acelui Congres, Theodor Herzl care a organizat conferința și a fost forța motrice din spatele mișcării sioniste în primii ei ani, a scris în jurnalul său: „Dacă aș rezuma într-un cuvânt Congresul de la Basel… acesta ar fi. : La Basel am fondat statul evreiesc”. Scopul evenimentului din această săptămână este să sărbătorim acea conferință fundamentală și la fel de important, să discutăm despre sionismul contemporan, viziunea sau lipsa acesteia, precum și provocările și capcanele sale în viitor.

Într-adevăr, statul evreu este bine stabilit. Israelul este o țară puternică și solidă și se pare că până și omenirea a ajuns să accepte în mare măsură existența unui stat evreiesc. Acum sper că vom corecta lumea și că nu vom dispărea, ci vom continua să mergem înainte.

Cu toate acestea, pentru a avansa, statul Israel trebuie să meargă dincolo de a-și asigura supraviețuirea. Trebuie să ajungă într-o stare în care să fie de acord cu înțelepții noștri, care au spus că „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este legea noastră atotcuprinzătoare și că aceasta ar trebui să fie baza existenței tuturor națiunilor.

În ciuda abordării inițiale asimilaționiste a lui Herzl, în momentul în care a conceput ideea de a înființa un stat evreiesc, se pare că a abandonat complet ideea de amalgamare între națiuni. De fapt, el își încheie cartea Statul evreiesc cu cuvinte care sugerează că a îmbrățișat chiar și moștenirea înțelepților noștri, că evreii trebuie să servească ca o națiune model. În cuvintele sale, „Lumea va fi eliberată prin libertatea noastră, îmbogățită cu bogăția noastră, mărită de măreția noastră. Și orice am încerca să realizăm acolo pentru bunăstarea noastră, va reacționa puternic și benefic pentru binele umanității.”

Cu siguranță vor fi provocări în faţă. Caracterul nostru argumentativ și cu opinii ne va pune unul împotriva celuilalt, dar vom învăța cum să-l direcționăm către căi constructive. Va dura timp, dar vom învăța cum să facem sindicate, în timp ce îmbrățișăm contradicțiile de opinii și fără a suprima minoritățile ideologice. Vom învăța asta nu pentru că ne dorim, ci pentru că aceasta este datoria noastră față de lume, înțelepciunea pe care trebuie să o proiectăm întregii omeniri și singurul modus operandi care va crea pacea mondială adevărată și de durată, odată implementată.

Cuvintele lui Herzl erau corecte. În măsura în care suntem aproape unul de altul în poporul lui Israel, vom aduce națiunile lumii mai aproape unele de altele. Motivul pentru care există război și conflicte în lume astăzi este că există război și conflicte între noi evreii, și în special evreii din Israel. Acestea nu sunt cuvintele mele; acestea sunt cuvintele înțelepților noștri de-a lungul generațiilor și cuvintele multor gânditori care au fost considerați antisemiți pentru că au rostit tocmai aceste cuvinte.

Herzl, în acest sens, era o ființă umană specială. El a fost un canal prin care a venit în lume conștientizarea că evreii trebuie să aibă propriul lor stat. La sfârșitul cărții sale, așa cum am văzut, el a legat de asemenea, întoarcerea noastră pe pământul fizic de chemarea noastră spirituală, de datoria noastră de a fi un model de unitate și solidaritate, dar acest lucru încă trebuie să-l realizăm. Trebuie să ne explicăm acest lucru mai întâi noi înșine, apoi să începem să îl implementăm printre noi și apoi să explicăm acest proces lumii. Dacă suntem sinceri, lumea ne va susține eforturile cu toată puterea. Dacă rămânem dezbinați și batjocoritori unul față de celălalt, lumea ne va zdrobi și ne va nega țara.

Sunt voci care spun că ne-am rătăcit și avem nevoie de un alt Herzl. Nu cred că avem nevoie de un alt Herzl. Cred că avem nevoie de mulți oameni care să susțină în mod vocal tipul potrivit de sionism, sionismul de conexiune între evrei ca exemplu pentru lume. Avem nevoie de mulți oameni care să înțeleagă procesul, să-l îmbrățișeze și să acționeze în conformitate cu el, de dragul nostru și de dragul omenirii.

*Citiți aceste cărți pentru mai multe informații despre obligația poporului evreu de a fi o națiune model:

Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism: Fapte istorice despre antisemitism ca o reflectare a discordiei sociale evreiești si Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea și garanția reciprocă sunt chemarea orei de astăzi

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed