“E timpul ca iubirea să acopere crimele dintre Turcia și Israel” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinE timpul ca iubirea să acopere crimele dintre Turcia și Israel

Săptămâna trecută președintele Turciei, Tayyip Erdogan, l-a găzduit pe președintele Israelului, Isaac Herzog în palatul său din Ankara. Scopul întâlnirii festive a fost să pună capăt celor cincisprezece ani de relații reci și adesea ostile. Au existat încercări anterioare de a dezgheța relațiile dintre cele două țări, dar din diverse motive nu s-a întâmplat. Sper că de data aceasta va reuși.

Există multe motive bune pentru a încălzi legăturile dintre Israel și Turcia. Economia este motivul cel mai evident și probabil cel mai important. Economia susține întreaga lume. Susține fiecare țară și fiecare familie și cred că un sentiment de dependență reciprocă între oameni și națiuni este bun. Acesta este motivul pentru care înțelepții noștri au scris: „Mergeţi și faceți un trai unul cu celălalt” (Sanhedrin 16a), deoarece acest tip de conexiune este cel mai sigur.

De asemenea, într-un fel Turcia și Israelul au multe în comun. Ambele țări sunt „undeva” între est și vest, ambele sunt privite de NATO drept „străini”, chiar dacă Turcia este membră, iar Israelul este oficial un partener strategic major. Prin urmare, avem un interes comun de a colabora; ne putem ajuta cu adevărat unii pe alții.

În ceea ce privește conflictele din trecut, cred că au fost necesare și retrospectiv chiar utile, întrucât acum stau la baza apropierii noastre. Dacă nu am fi avut dezacorduri în trecut, nu am avea nimic de depășit, nici o distanță de la care să ne apropiem. În consecință, ar fi imposibil să creăm apropiere. Acum că aceste diferențe s-au diminuat de ceva timp, este posibil să ne ridicăm deasupra lor și să formăm o legătură puternică între noi.

Când nu există dezacord, nu există nimic de depășit. Dacă nu există nimic de depășit, nu există nicio motivație pentru a ne apropia. Acesta este motivul pentru care regele Solomon, cel mai înțelept dintre oameni a spus: „Iubirea va acoperi toate crimele” (Prov. 10:12), adică ura este acolo ca să o putem acoperi cu iubire.

Pe lângă economie, există și alte moduri în care ne putem ajuta reciproc. Ne putem ajuta reciproc în relațiile internaționale, în diverse evoluții tehnologice și în multe alte domenii. În plus, în mod tradițional, Turcia și Israelul nu au fost niciodată în relații deosebit de proaste; nu există nicio ură inerentă între noi, nicio dușmănie istorică. Dar chiar dacă ar exista un asemenea antagonism, ar fi doar un alt imbold să-l acoperim cu prietenie, așa cum tocmai am menționat.

La un nivel mai personal, am fost de mai multe ori în Turcia în trecut și oriunde am fost nu am simțit niciun sentiment negativ. Turcii sunt oameni foarte civilizați. Sunt o națiune străveche, foarte puternică și nu cred că ar trebui să avem probleme cu ei.

Disputele din trecut sunt doar politică. Și lucrul bun la politică este că se schimbă rapid, în timp ce sentimentele interioare rămân. Prin urmare, cred că putem privi către un viitor mai bun, putem învăța din trecut și putem acoperi toate crimele cu iubire.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: