Efectul de spectator

Experiment psihologic

Explicaţie: Există o mulţime de oameni pe o strada centrala din New York. S-ar părea că, dacă ai avea un accident, ar fi cineva care să te ajute. Dar, în realitate, cu mulţi oameni în jur, este mult mai puţin probabil ca cineva sa sara pentru tine, decât în cazul în care o singură persoană ar fi aproape de tine.Motivul este că, atunci când există o mulţime, este mai uşor să transfere responsabilitatea la un altul: „Difuzia de responsabilitate” are loc.

Experiment: Într-o staţie de metrou aglomerat, un „actor” este situat pe podea si gemand în durere, solicita „ajutor.” Toata lumea merge, uitandu-se inspre el.  Ajutorul ar putea fi un inconvenient şi chiar riscant. Nimeni nu l-a ajutat timp de 20 de minute.

Explicaţia psihologului: două reguli conflictuale se ciocnesc:

• Ar trebui să ajut;
• Ar trebui să fac ceea ce fac si alţii.

O mulţime de străini se traduce prin: nu merita sa ajuti şi este dificil să mergi împotriva opiniei lor. Ei formează un grup temporar care spune: Nu te implica.

Experimentul continuă: O „actrita” este situată in acelaşi loc ca şi cum ar fi lesinat. Patru minute mai târziu, treizeci şi patru de persoane au trecut fără să se oprească. O femeie s-a oprit, a remarcat, dar s-a conformat regulii şi nu a făcut nimic. Dar când altcineva a venit in ajutorul „actriţei” bolnave, femeia s-a alaturat imediat grupului nou cu o nouă regulă: „Sa ajute.”

Experimentul continuă: De data asta un „actor” este îmbrăcat ca un domn respectabil, asemănător cu mulţi oameni din jurul lui. A fost nevoie de doar şase secunde înainte ca el sa fie salvat, iar cineva chiar l-a numit „domnule.” Toata lumea brusc a devenit un bun samaritean.

Explicaţie: Toată lumea a vrut să-l ajute pentru că el este parte a grupului „drept”. Dacă ne simţim cu totii aproape unul de altul, fiecare dintre noi va simţi nevoia de a ajuta pe oricine altcineva.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: