“Ei pot impune războiul, noi trebuie să impunem pacea” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel:Ei pot impune războiul, noi trebuie să impunem pacea

Trăim o perioadă foarte grea în Israe. Atacurile teroriste necruțătoare răspândesc frica și cresc tensiunile cu vecinii noștri arabi și diviziunea între noi. Există desigur soluția temporară a separării celor două comunități, dar pe termen lung singura soluție care va funcționa este dacă ne ridicăm deasupra diviziunii noastre și formăm unitatea evreiască. Acest lucru nu numai că va rezolva diviziunea internă dintre evrei, dar va dizolva și ura arabilor față de noi.

Când ne defăimăm unii pe alții, națiunile ne defăimează. Nici măcar nu este un proces conștient pentru ei. Dintr-o dată ei „își dau seama” că totul este vina evreilor și dau vina pe noi pentru fiecare nenorocire. Când vine vorba de statul evreu, ei adaugă la acesta sentimentul că totul este vina Israelului.

Valul actual de terorism este de asemenea rezultatul diviziunii noastre. Înțeleg că este foarte greu să cultivi unitatea și coeziunea cu cineva care crede în tot ceea ce te opui și invers, dar chiar nu avem de ales. Condiția unității deasupra diviziunii sau așa cum a spus-o regele Solomon (Prov. 10:12), acoperind crimele cu iubire, este inexorabilă și irevocabilă.

Calomnia falsă, incitarea ticăloasă și nenumăratele false învinuiri nu ar trebui să ne îngrijoreze. Nu trebuie să ne îngrijorăm despre ceea ce cred alții despre noi. Putem fi siguri că nu au gânduri bune despre noi și nimic din ce am putea spune nu va schimba asta. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe unirea rândurilor noastre atât de strâns încât să devenim cu adevărat „ca un singur om cu o singură inimă”, la fel cum au făcut strămoșii noștri când ne-au făcut națiunea.

Dacă promovăm unitatea, nu va fi nevoie să luptăm împotriva dușmanilor. Nu este că îi vom învinge ușor; pur și simplu nu va fi niciun război între israelieni și arabi. Ei ne pot impune război, dar dacă ne unim, le vom impune pacea.

Ne plângem că vrem pace, dar nu avem partener de cealaltă parte. Nu avem nevoie de un partener pentru că dacă facem pace între noi, nu vom avea dușmani. Lumea este în război cu noi pentru că noi suntem în război unii cu alții.

Chemarea noastră ca evrei este să dăm un exemplu de pace mai presus de diviziune. Am stăpânit diviziunea; acum este timpul să stăpânim pacea. Dacă vom realiza aceasta, vom fi o lumină pentru națiuni.

Pentru mai multe despre legătura dintre unitatea evreiască și antisemitism, citiți publicațiile mele: Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism, Fapte istorice despre antisemitism ca reflectare a discordiei sociale evreieşti  și Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea şi garanţia reciprocă sunt chemarea ceasului de astăzi.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed