“Este această vară îngrozitoare cea mai bună vară din restul vieții noastre?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinEste această vară îngrozitoare cea mai bună vară din restul vieții noastre?

Nu mă tem de pandemie. Mă tem că natura a început să se raporteze la noi așa cum ne raportăm noi la ea. Se pare că haosul a cucerit lumea. Dezastrele naturale de o magnitudine fără precedent au loc simultan în mai multe locuri: inundații nemaiauzite în unele locuri, incendii fără egal în alte locuri, uneori la câteva sute de kilometri distanță și căldură arzătoare în alte locuri. În același timp, coronavirusul se răspândește încă o dată, cu varianta Delta și amenință să împiedice eforturile umanității de a-și reveni din epidemie în timp ce relațiile internaționale sunt din ce în ce mai tensionate și volatile. Dar cel mai rău dintre toate este tendința, care este negativă. Lucrurile nu sunt doar rele, ci se agravează rapid. Dacă această tendință continuă, această vară îngrozitoare va fi cea mai bună vară din restul vieții noastre.

Trebuie să gândim asupra acestor lucruri. Nu are sens că atât de multe crize se întâmplă în întreaga lume în același timp, că un virus se răspândește în întreaga lume și perturbă viața fiecărei persoane din umanitate și toate acestea să fie incidente fără legătură.

Poate că poți da vina pe schimbările climatice pentru dezastre naturale, dar nu poți da vina pentru țările care amenință să se distrugă reciproc. Există o cauză mai profundă a necazurilor noastre și o putem găsi doar în noi. Când analizăm toate crizele, constatăm că singurul element comun în toate acestea este omul. Dacă suntem elementul comun, atunci motivul crizei este în noi.

Mai exact, motivul crizei este modul în care ne raportăm la natură și unul la altul. Natura este un sistem perfect. Menține un echilibru dinamic pe care îl numim homeostazie. Contrar echilibrului naturii, noi căutăm doar să luăm și să apucăm mai mult. Ne-am forțat atitudinea de câștigătorul ia totul, deasupra unui sistem care funcționează într-un mod care garantează întreținerea și bunăstarea tuturor. Am injectat ură, violență și răutate într-un sistem care nu conținea nimic din acestea până acum. Acum se pare că sistemul ne plătește înapoi cu propria noastră monedă: moneda urii.

Dacă dorim să evităm catastrofe de neimaginat, trebuie să abandonăm moneda pe care am folosit-o până acum și să adoptăm moneda naturii – de responsabilitate și considerație reciprocă. Trebuie să începem să ne respectăm reciproc dreptul de a duce o viață sănătoasă și sigură, fără a încerca să-i subjugăm pe ceilalţi, dar pentru aceasta trebuie să simțim că suntem cu toții părți ale unui sistem global.

Înțelepții noștri au știut toate acestea cu mii de ani în urmă și au vorbit despre asta cu oricine dorea să asculte. Talmudul din Ierusalim de exemplu, oferă o alegorie frumoasă despre conexiunea noastră: „Dacă scrierea avertizează despre tratamentul rău obișnuit, ar trebui interzise răzbunarea și purtarea ranchiunei faţă de cei care nu sunt din națiunea voastră. De asemenea, cum este posibil ca cineva să ierte un afront? Să presupunem că cineva taie carne iar cuțitul alunecă în mâna lui; ar trebui să ia în considerare răzbunarea mâinii și tăierea celeilalte mâini pentru tăierea primei? La fel și această chestiune … regula este că cineva nu se răzbună împotriva aproapelui, pentru că este ca și cum s-ar răzbuna împotriva propriului trup”. (Nedarim 9: 4).

Chiar nu avem timp de pierdut. Natura ne semnalează clar că își pierde răbdarea. Dacă va erupe în toată mânia sa, Covid va fi cea mai mică dintre grijile noastre. Prin urmare, pentru a ne salva pe noi înșine, trebuie să începem să ne tratăm unii pe alții și toată natura, așa cum am dori ca alții să ne trateze pe noi.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed