“Este bine că SUA le pasă doar de ele însele” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinEste bine că SUA le pasă doar de ele însele

De la al doilea război mondial, America a fost aproape mereu angajată într-un fel de război: Coreea, Vietnam, Irak, Afganistan, ca să nu mai vorbim de amestecul în Cuba și nenumărate alte ocazii militare și politice evidente și ascunse, de implicare americană în alte țări. Într-adevăr, este substanțial apelativul american, „polițistul lumii”, așa cum o numea o opinie din The New York Times. În mod ironic, America face toate acestea doar pentru că vrea pace și liniște. Nu are un interes real în poliția lumii. Dacă ar putea, ar rămâne departe, așa cum a făcut-o la începutul celui de-al doilea război mondial. Pentru America, aceasta ar fi într-adevăr cea mai bună decizie a sa.

Cu doi vecini docili, Canada la nord și Mexic la sud, un ocean la vest și un ocean la est, SUA are foarte puține griji. Este o țară vastă, cu sute de milioane de oameni, sisteme de fabricație robuste, cele mai avansate instituții și facilități științifice din lume și resurse naturale abundente. Dacă o țară poate fi autosuficientă, aceasta este SUA.

Americanii sunt crescuți să se raporteze în primul rând, dacă nu exclusiv, la America. Ei sunt învățați foarte puțin despre restul lumii și înțeleg de ce. Dacă n-ar fi aspirațiile altor puteri mondiale să conteste poziția Americii ca lider mondial, probabil că ar alege să nu se amestece în afacerile globale.

Dar, pentru toate eforturile lor, SUA este încă țara de vis pentru majoritatea oamenilor. Acesta este motivul pentru care, în ciuda crizei sale sociale și a slăbiciunii economice (relative) este încă o astfel de atracție pentru milioane de imigranți, care traversează mii de mile pentru a ajunge acolo din America Latină. Acesta este și motivul pentru care aproape fiecare om de știință ar dori să se mute în SUA, date fiind condițiile adecvate.

În ceea ce privește restul lumii, lucrurile sunt mult mai precare. China este așezată împotriva Rusiei, susținând că vastele pământuri îi aparțin. În mod ingenios, trimite lucrători chinezi care se stabilesc în acele țări și se căsătoresc cu ruși locali. Aceasta va deveni o mare problemă în viitor.

Există, de asemenea, problema zonelor musulmane din sudul Rusiei, care acum vor forma alianțe cu Afganistanul și vor pune o problemă Rusiei. În viitor, Rusia nu va putea controla acele republici care făceau parte din Uniunea Sovietică. Între aceste trei – Rusia, China și dominarea crescândă a Islamului – este locul în care văd pericolele viitoare.

Dar nu numai acolo. Tensiunile considerate de mult dispărute par să apară în aceste zile, când ego-ul domnește suprem în societatea umană. Fricțiunea recentă dintre Franța, Marea Britanie și SUA în legătură cu acordul asupra submarinului nuclear cu Australia este un exemplu în acest sens, dar consider că mai sunt multe în această zonă.

În ciuda pericolelor care se apropie, dacă dorim putem preveni o izbucnire mondială. Putem decide că două războaie mondiale au fost suficiente și vrem ca omenirea să urmeze un curs diferit, unul mai atent și mai colaborativ. Dar o vrem? În prezent, nu pare așa.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed