“Este libertatea de exprimare de vânzare?” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Este libertatea de exprimare de vânzare?

Spațiul pare să fie prea mic pentru Elon Musk, cel mai bogat om din lume. După ce a făcut din călătoriile private în spațiu o realitate, următorul său obiectiv este să cucerească planeta informației. Magnatul de afaceri s-a oferit să cumpere Twitter pentru 43 de miliarde de dolari, deoarece crede în potențialul său ca platformă globală pentru „libertatea de exprimare”. Va face asta lumea mai liberă, mai deschisă cu adevărat?

Bătălia pentru managementul Twitter abia a început probabil. Propunerea și declarația lui Musk au stârnit nervii membrilor Consiliului de administrație al companiei, care deja întreprind măsuri pentru a-l împiedica pe miliardar să preia rețeaua populară.

Dacă la un moment dat rețelele de socializare și mass-media în general, au încercat să păstreze platformele aparenț ca pentru pluralism și libertatea de exprimare, acum este clar că libertatea de exprimare este de vânzare și că cine controlează acțiunile, controlează informația.

Oamenii citesc un ziar, derulează prin rețele, ascultă tot felul de narațiuni și apoi cred că își selectează viziunea asupra lumii. Acest lucru este ridicol, pentru că libertatea de exprimare și presa liberă nu există în realitate și nu au existat niciodată. Narațiunea a fost întotdeauna determinată de cel care plătește, care comandă „știrile”, stabilește agenda și vrea să influențeze opinia publică. Așa a fost și așa va fi.

De fapt, este meritul lui Musk și al altor oameni bogați care luptă pentru control astăzi că înțelegem că nu există libertatea de exprimare. Înțelegem cu mai multă claritate cine trage sforile și ia deciziile în culise. În timp ce în trecut, centrele de control erau anonime, acum totul este transparent și știm clar care ziar și ce rețea cui aparține.

Următorul pas de așteptat este ca toți cei bogați să se unească și să aibă controlul deplin într-o mână. Chiar dacă mâine președintele Biden domină mass-media, sau fostul președinte Trump care în prezent este interzis pe Twitter ar reveni la o activitate accelerată pe rețelele de socializare, sau o mie de alți lideri ar urma să le ia locul, nu s-ar schimba nimic. Deasupra lor există interese învestite cu capital care curge din mâinile lor și ei sunt acționarii de control. Prin urmare, nu există nicio speranță realistă pentru libertatea de exprimare.

Chiar dacă ar exista speranță pentru libertatea de exprimare, ce adevăr liber ne-ar putea spune mass-media? Că sunt războaie ici și colo? Și ce ar putea face cineva în privința asta? Ar putea ei să dea sfaturi despre cum să scapi de necaz? Ar putea ei să spună lumii despre viitorul ei bun?

Între timp, niciun lider, ziar sau rețea nu poate reuși să aducă lumea mai aproape de pace și reconciliere. Dimpotrivă, fiecare își caută doar interesele personale. Prin urmare, nu putem încă să admitem adevărul simplu: că un viitor bun poate fi găsit doar atunci când există legături cordiale între oameni. Războaiele care se intensifică acum odată cu ridicarea egoismului sau a interesului propriu nu au viitor de oferit; de fapt, tot ce pot promite ei este distrugerea noastră.

Pentru a ieși din ciclul războaielor și al luptei nesfârșite, Twitter și alte mass-media similare trebuie să difuzeze viabilitatea păcii și a reconcilierii reciproce între toți. Ele ar putea juca un rol important în modelarea pozitivă a opiniei publice și a percepției asupra realității societății prin exemple din trecut și prezent despre beneficiile îmbunătățirii relațiilor umane. Până acum, acest obiectiv pare la fel de îndepărtat ca spațiul.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed