“Evadare totală” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Evadare totală”

V-am spus deja că primesc e-mailuri tot timpul de la oameni care au întrebări pe care nu le pot rezolva. Într-un e-mail un medic mi-a scris următoarea întrebare: „În ultimul timp am observat că oamenii sunt în dificultate. Există o cerere mare pentru rețete pentru antidepresive; oamenii se simt fărăajutor și nesiguri cu privire la viața lor și în afară de droguri, nu am nimic să le ofer. Au încercat la psihologi, au încercat să înveţe, dar nimic nu pare să ajute. Așadar, întrebarea mea pentru dumneavoastră dr. Laitman, este de ce se pot agăța oamenii pentru a merge mai departe?”

Pot să înțeleg de ce oamenii se simt așa. Timp de mii de ani, viața oamenilor s-a schimbat foarte puțin. Trăiau în orașe și sate mici, aveau de cultivat un meșteșug sau un teren, își cunoșteau împrejurimile și oamenii din jurul lor. Erau apropiați de familiile lor, căsătoriți în oraș sau în sat, așa că toată lumea avea același mod de viață, cultură și tradiție. Oamenii știau la ce să se aștepte. Viețile lor erau grele, dar aveau un simț al direcției, un set clar de valori și prin urmare, liniște sufletească – exact lucrul pe care oamenii nu îl au astăzi.

Astăzi, viața materială este foarte ușoară, dar oamenii se simt pierduți pentru că nu înțeleg lumea din jurul lor. Ei nu mai trăiesc în sate mici, pentru că întreaga lume a devenit un sat global. Nici măcar fermierii nu pot cultiva pământul fără semințe și utilaje din alte țări, iar prețul culturilor lor depinde de piețele globale de mărfuri. Cu alte cuvinte, pentru a fi fermier, trebuie să înțelegeți sistemele globale de ofertă, cerere, piețe, climă și combustibili. Aveți nevoie de o conexiune la internet, de contracte cu companiile de transport, de aprovizionare și de contabili pentru a vă înțelege propriul bilanț. Este de mirare că oamenii se simt pierduți?

Pentru că ei simt așa și nu pot găsi răspunsuri, nu au de ales decât să încerce să uite. Ei visează la momentul în care pot scăpa de toate. Își fac hobby-uri, joacă jocuri pe calculator și se epuizează în sport. Ei călătoresc, fac vacanțe și meditează. Ei beau și se droghează, se convertesc și devin extremiști și fac tot ce le stă în putință pentru a evita să se confrunte cu incapacitatea lor de a înțelege lumea în care trăiesc. În efortul lor de a-și suprima dezorientarea, se îndreaptă spre evadarea totală.

Tot ceea ce am construit – industria divertismentului, sportul profesionist și amator, cumpărăturile, turismul, arta – le-am construit pentru a nu ne gândi la viața noastră.

Dar am rămas fără benzină. Ne-am consumat energia – a noastră și a ceea ce putem pompa din pământ – și rămânem fără idei de evadare. În curând, vor mai rămâne doar două opțiuni: un război care va anihila totul sau să învățăm despre lumea în care trăim.

Presupunând că o alegem pe cea din urmă, va trebui să învățăm cum ne afectăm cu toții unii pe alții, cum suntem conectați în întreaga lume și cum suntem dependenți unul de celălalt. Drept urmare, ne vom da seama că trebuie să avem grijă unii de alții. Și dacă momentan nu o facem, vom recunoaște că este dăunător pentru alții și dăunător pentru noi. Doar atunci când acceptăm că lumea s-a schimbat definitiv și trebuie să îmbrățișăm schimbările și să salutăm conexiunea cu întreaga umanitate, vom putea culege beneficiile progresului și ne vom simți confortabil atât fizic cât și emoțional.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed