“Evrei vs. Israel” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Evrei vs. Israel

Nu este nou faptul că evreii militează împotriva statului Israel. A început cu diferite grupuri ortodoxe care s-au opus înființării statului evreu și continuă acum cu grupuri precum Vocea evreiască pentru pace sau cu persoane precum Noam Chomsky, Bernie Sanders și alții. Recent, campania evreilor împotriva Israelului a venit chiar în lumea corporativă, atunci când un grup de 250 de angajați evrei ciudați ai Google au semnat o scrisoare prin care îi cerea CEO-ului său să recunoască „răul făcut palestinienilor de armata israeliană și violența de bandă”. De asemenea, semnatarii „se opun confundării Israelului cu poporul evreu”, declară că „antisionismul nu este antisemitism” și solicită, printre altele, „încetarea contractelor cu instituții care sprijină încălcările israeliene ale drepturilor palestiniene”.

Într-un anumit sens, sunt de acord cu ei, deși nu în sensul în care probabil ei ar putea spera să fiu. Într-adevăr, noi israelienii nu ne purtăm ca evrei. Cuvântul Yehudi [evreu] reprezintă două lucruri: 1) originea noastră, vechiul regat Yehuda [Iuda], a cărui capitală era Ierusalimul. 2) Yechudi [unit / unic], adică aspirația la unitate, la întregire. Acesta este motivul pentru care evreii au făcut ca principiul lor să fie „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Pentru că astăzi suntem atât de departe de unitate, sunt de acord că nu ne purtăm ca evrei.

Când Avraam a început să adune oameni în jurul său și să formeze nucleul națiunii evreiești, nu existau evrei. Erau babilonieni, acolo unde locuiau. Avraam le-a vorbit și i-a chemat să se unească. El i-a invitat pe toți, fără discriminare. În Mishneh Torah, Maimonide scrie că Avraam „a început să cheme întreaga lume … rătăcind din oraș în oraș și din regat în regat până când a ajuns în țara Canaanului … Când [oamenii] s-au adunat în jurul lui și l-au întrebat despre cuvintele sale, i-a învățat pe toți … până când i-a adus pe calea adevărului.”

Prin urmare, dacă nu suntem uniți, suntem deconectați de inima și sufletul iudaismului, de însăși sensul de a fi evrei. Și dacă nu chemăm întreaga lume să se unească, așa cum a făcut tatăl națiunii noastre Avraam, nu îi împlinim moștenirea. Deci, în ce fel suntem evrei? Și dacă nu suntem cu adevărat evrei, atunci care este pretenția noastră asupra țării Israelului?

Putem face mai mult decât să aducem la tăcere pe criticii noştri atât din iudaism, cât și din rândul națiunilor lumii; îi putem aduce pe toți să ne sprijine, inclusiv pe Hamas și pe oricine pe care îl percepem în prezent ca fiind cel mai rău dușman al nostru. Dar pentru aceasta, trebuie mai întâi să încetăm să ne urâm unii pe alții și să începem să respectăm moștenirea unităţii și a întregirii lui Avraam.

Și trebuie să începem unul cu celălalt. Spunând că vrem să ne unim cu toate națiunile, în timp ce simultan ne jignim, ne blamăm și ne demonizăm propriul popor, ne dezvăluie lipsa de sinceritate. Când ne vom uni unii cu alții, mai presus de toate diviziunile actuale dintre noi, națiunile vor crede în sinceritatea noastră și se vor alătura cu bucurie eforturilor noastre.

Cei mai răi antisemiţi din istorie, precum Adolf Hitler, Henry Ford, Vasily Shulgin și nenumărați alții, au scris cu toții despre disprețul față de evrei din cauza urii unora față de ceilalți. Obiecția împotriva siguranței și chiar a existenței statului Israel trimite lumii un mesaj de diviziune internă, iar lumea răspunde în consecință – cu dezgust față de noi. Nicio altă națiune nu își neagă dreptul la suveranitate și nici o altă națiune nu își plasează propriul popor pe ultimul loc pe listă. Procedând astfel, nu calmăm furia națiunilor ci o creștem și o transformăm în ură, deoarece demonstrăm că nu ne străduim pentru unitate. Doar dacă ne întoarcem la rădăcinile noastre, la aspirația pentru unitate, vom câștiga favoarea și sprijinul lumii.

Națiunea noastră a fost creată astfel încât să fie o segula [o națiune virtuoasă]. Singura noastră virtute este unitatea noastră unică, când oameni de diferite medii, credințe și culturi s-au unit într-o singură națiune, la fel ca Avraam cu discipolii săi. Fără a fi o națiune virtuoasă, nu există niciun beneficiu pentru lume din existența noastră și pentru asta vrea să ne îndepărteze. Aceasta este ceea ce începem să experimentăm mai viu astăzi și va continua să escaladeze până când vom înțelege mesajul și vom adopta virtutea unității și întregirii sau vom suferi consecințele pe care le-a suferit națiunea noastră de atâtea ori înainte.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed