“Evreii americani şi Israelul, Marea Scindare” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Evreii americani şi Israelul, Marea Scindare


Alegerile din SUA nu au fost doar termometrul pentru măsurarea temperaturii politicii americane, ci și testarea apelor dintre evreii americani și israelieni asupra a ceea ce ei ar putea considera cel mai bun interes comun al lor. Rezultatul a fost rece. Cursa prezidențială americană a dezvăluit că înstrăinarea dintre cele două comunități doar crește.

În octombrie, un sondaj realizat de o comunitate evreiască americană a arătat că doar 22% dintre evreii americani ar vota pentru președintele Donald Trump și 75% ar alege fostul vicepreședinte Joe Biden. Această estimare s-a apropiat de sprijinul de 77% primit de democrați, conform sondajelor de votare din timpul alegerilor. Interesant este că același procent de evrei israelieni l-a favorizat pe candidatul opus, Trump, care este considerat de mulți cel mai prietenos președinte american față de Israel din istorie.

Prăpastia dintre cele două mari comunități evreiești din lume nu este surprinzătoare. Viziunea oamenilor asupra lumii este marcată de mediul în care trăiesc. Sunt aici, în Orientul Mijlociu, pe o mică bucată de pământ înconjurată de dușmani care se gândesc în permanență la cum să ne măcelărească, să ne distrugă, așa că este firesc că gândesc altfel decât dacă aș fi în America, așezat într-un mediu confortabil în siguranţă. Este clar de unde derivă opiniile opuse.

S-ar putea să ne întrebăm, oare nu este în interesul Israelului să lucrăm pentru a reduce prăpastia dintre cele două comunități? În situația actuală, este o cauză pierdută. Ce pot oferi evreii israelieni, care să le pară celor americani atrăgător, dacă acestora nu le pasă de securitatea și viitorul Israelului? Israelienilor li se pare că nu există pentru evreii americani într-un mod real, nici ca națiune, nici ca țară, nici ca popor. Se pare că evreii americani se consideră parte a poporului Israel doar în nume, dar fără sentimente comune.

După ce am călătorit în America de-a lungul anilor, și m-am întâlnit de mai multe ori cu liderii evrei americani, aprecierea mea este că, dincolo de declarațiile superficiale de a fi un singur popor, apropierea efectivă de Israel nu există în conștiința lor, în conștientizarea lor. Sunt evrei doar în America. Există o deconectare completă. Nu este de mirare că aproape 6 din 10 evrei americani nu au vizitat niciodată Israelul în viața lor și aceste statistici nu s-au schimbat de zeci de ani.

Cu toate acestea, la fel cum detașarea de iudaism nu i-a salvat pe evreii din Germania de persecuții, în urmă cu aproape un secol, detașarea de statul evreu nu îi va ajuta acum pe evreii americani. Odată cu răspândirea rapidă a antisemitismului, evreii sunt amenințați, iar distanțarea față de Israel nu va face nimic pentru a îmbunătăți percepția față de ei a celor care îi urăsc. La fel ca în trecut, evreii vor fi trași la răspundere pentru orice probleme care apar pe ordinea de zi. Aceasta este natura antisemitismului. Prin urmare, singurul remediu capabil să ofere un ajutor real în această situație este unitatea.

Dintr-o perspectivă economică, cei care încă mai cred că visul american este viu și că mijloacele lor de trai sunt sigure, ar trebui să se trezească din somn. De o lungă perioadă de timp, hegemonia Americii dispare încet, așa cum s-a întâmplat cu toate imperiile antice. Tendința este îndepărtarea de vest spre est, iar Asia este pregătită să preia controlul asupra economiei mondiale. China nu numai că se află deja în fruntea competiției, dar Japonia, Coreea de Sud și alte țări din Orientul Îndepărtat nu sunt nici ele în urmă.

Ce înseamnă toate acestea pentru evreii americani? Înseamnă că importanța unității evreiești nu poate fi exagerată ca fiind singura plasă de siguranță care garantează un viitor bun. Unitatea trebuie construită cât mai rapid, deasupra separării dintre dreapta și stânga, dintre republicani și democrați, dintre evreii americani și israelieni, deasupra tuturor diferențelor. Viitorul nostru nu depinde de nicio persoană anume sau de o tabără politică; depinde numai de conexiunea noastră ca un singur popor.

În mod clar, există multe probleme controversate între cele două comunități, demne de abordat – opiniile politice opuse, disputele despre cine este evreu, modul în care ar trebui să fie practicat iudaismul, pentru a numi doar câteva. Cu toate acestea, dincolo de neînțelegerile noastre, statul Israel și evreii americani trebuie să simtă că indiferent de ce există, există o legătură subiacentă și indivizibilă care ne leagă împreună, asemănătoare cu modul în care uneori frații sunt în dezacord, dar își amintesc întotdeauna că sunt o familie.

Unitatea nu înseamnă ștergerea opiniilor noastre unice sau cererea ca toți să gândească la fel. (Asta ar eroda însăși esența poporului evreu care dezbate cu înverșunare, despre orice.) Nu, toate diferențele rămân și noi doar construim un pod de legătură deasupra lor, din recunoașterea faptului că legătura noastră este mult mai importantă decât orice altă problemă.

După cum a scris cel mai important cabalist Rav Yehuda Ashlag (Baal HaSulam),

„Este de asemenea clar, că efortul imens care ni se cere pe drumul accidentat din fața noastră, are nevoie de o unitate la fel de puternică și solidă ca oțelul, de la toate fracțiunile națiunii, fără excepții. Dacă nu ieșim cu rânduri unite către forțele puternice care ne stau în cale, atunci suntem condamnați chiar înainte de a începe ”(Scrierile lui Baal HaSulam, „Națiunea”).

Unitatea este marfa principală și piatra de bază a poporului Israel, prin faptul că posedăm metoda neprețuită de a aduce oamenii împreună – familii, națiuni și întreaga umanitate. Când începem să implementăm această metodă, în primul rând între noi, impactul pozitiv va reverbera cu forță în întreaga lume, iar destinul nostru comun va fi protejat.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed