“Evreimea mondială va fi cu noi când noi vom fi cu noi” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Evreimea mondială va fi cu noi când noi vom fi cu noi

Săptămâna trecută, Sinagoga Tzedek din Chicago s-a desemnat oficial „antisionistă”. În declarația sa, sinagoga a condamnat înființarea Israelului drept o „nedreptate împotriva poporului palestinian”. Sinagoga a postat de asemenea, pe contul său de Twitter că „Membrii Tzedek Chicago au votat pentru a afirma antisionismul ca valoare de bază a congregației noastre”. Mai multe ziare majore israeliene în limba engleză au raportat despre declarație, care pare să fi avut un impact. După cum văd eu, poziția sinagogii este un rezultat direct al comportamentului nostru în Israel. Atât timp cât suntem dezbinați și ajutăm pe dușmanii noștri, evreii din străinătate se vor disocia de noi și vor satisface și pe dușmanii noștri.

De-a lungul anilor, am văzut grupuri evreiești din mai multe confesiuni — de la ortodocși la reformați — opunându-se Statului Israel și să fiu sincer, nu văd o mare diferență între ele. Într-adevăr, Tzedek Chicago de asemenea, afirmă că „De la întemeierea mișcării sioniste în secolul al XIX-lea, a existat întotdeauna o opoziție evreiască activă față de sionism”.

Ar fi convenabil să dăm vina pe antisionişti pentru antagonismul lor faţă de Statul Israel, dar am greşi să facem acest lucru. Sentimentele oamenilor față de statul evreu nu sunt determinate de ei, ci de statul evreu însuși. Când evreii din Israel sunt uniți și înțeleg ce înseamnă sionismul, rezistența față de Israel scade și chiar se transformă în simpatie. Dar când evreii din Israel obiectează față de propria lor țară, când se denigrează și se blamează unii pe alții și îi slăvesc pe cei care urăsc evreii, lumea îi urăște pe evrei, iar evreii urăsc statul evreu.

Cu excepția cazului în care publicul evreiesc din Israel se luptă pentru unitate în loc de diviziune, evreimea americană și întreaga lume împreună cu ea, vor cere anularea și eradicarea Statului Israel. Este deja ceea ce își dorește lumea și o mare parte din evreii din lume, dar încă nu acționează conform dorinței lor. Dacă Israelul continuă să manifeste dezintegrare internă, lumea va deveni mai zgomotoasă în cererile sale și mai asertivă în acțiunile sale de revocare a statului evreu.

Noi îi percepem pe antisionişti ca fiind împotriva statului Israel şi aşa simt şi ei. În adevăr, însă sionismul este o mișcare spirituală, o aspirație de a restabili valoarea de bază a iudaismului: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Dacă nu ne concentrăm pe valorile noastre fundamentale și acordăm atenție doar prezenței noastre fizice în Țara Israelului, nu avem dreptul să ne plângem că nimeni nu ne susține prezența aici. Dacă ne-am concentra asupra ei, toată lumea ne-ar susține munca aici și ne-ar dori reuşita.

Prin urmare, dacă vrem să ne unim și să trăim în responsabilitate reciprocă, trebuie să urmăm motto-ul regelui Solomon: „Ura stârnește ceartă iar iubirea va acoperi toate crimele” (Prov. 10:12) și dacă ne străduim să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, întreaga lume va fi fericită că suntem aici, inclusiv Tzedek Chicago. Dacă, alternativ, găsim vreo scuză pentru denigrare și defăimare reciprocă, întreaga lume se va întoarce împotriva noastră.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed