“Există cu adevărat un singur vaccin” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinExistă cu adevărat un singur vaccin

Cu șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care solicită țărilor să „oprească stimulatorii vaccinului COVID-19 până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie … pe măsură ce diferența dintre vaccinările din țările bogate și cele sărace se va lărgi”, ați crede că dacă țările mai sărace ar avea rate de vaccinare ridicate pandemia ar sfârși. Nu ar fi aşa. Adică, ar trebui să facem vaccinul dacă putem, dar nu ar trebui să ne așteptăm să elimine virusul. Există într-adevăr un singur vaccin care poate face acest lucru. Deoarece pandemia este un simptom, ar trebui să ne vaccinăm împotriva agentului patogen și nu împotriva simptomului. Agentul patogen pentru Covid-19, precum și pentru toate nenumăratele noastre crize din această vară oribilă este propria noastră natură. Dacă vindecăm răutatea din propria noastră natură, vom vindeca lumea, vom vindeca omenirea și ne vom vindeca pe noi înșine.

Când vine vorba de vindecarea naturii umane, nu trebuie să căutăm mai departe de noi înșine – poporul evreu. Strămoșii noștri au conceput o metodă de corectare a naturii umane și s-au străduit să o răspândească peste tot. Acesta este motivul pentru care au aspirat să facă poporul Israel „o lumină pentru națiuni”. Când Avraam a descoperit că scindarea din poporul său babilonian provine din creșterea lui egocentrică „El a început să strige către întreaga lume” că ar trebui să fie miloși și amabili, scrie Maimonide în Mishneh Torah.

Chiar înainte de Avraam, dar cu siguranță după el, scrie Ramchal că strămoșii noștri au vrut să corecteze întreaga lume. „Noe a fost creat pentru a corecta lumea din starea în care se afla la acea vreme … astfel încât [contemporanii săi] să primească și corectări de la el”, scrie Ramchal în comentariul său despre Tora. De asemenea, continuă el, „Moise a dorit să finalizeze corectarea lumii în acel moment. … Cu toate acestea, el nu a reușit din cauza corupțiilor care au avut loc pe parcurs”.

Înțelepții noștri de-a lungul veacurilor au declarat că unitatea este calea de urmat. „Ura stârnește lupte și iubirea va acoperi toate crimele” a scris regele Solomon (Prov. 10:12). Rabinul Akiva a declarat că „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este marea regulă a Torei. Discipolul său, rabinul Shimon Bar Yochai a scris în Cartea Zohar (Porțiunea Aharei Mot): „Aceștia sunt prietenii, așa cum stau împreună și nu sunt separați unul de celălalt. La început par a fi oameni în război, care doresc să se omoare unii pe alții … apoi se întorc la iubire frățească. … Și voi, prietenii care sunteți aici, așa cum ați fost în iubire și afecţiune înainte, de acum înainte nu vă veți mai despărți unul de altul … și prin meritul vostru, va fi pace în lume”.

Toți liderii noștri spirituali au scris la fel. În secolul al XX-lea, marele Rav Kook a reiterat legătura dintre unitatea lui Israel și corectarea lumii. În cartea Orot HaKodesh, el scria: „De vreme ce am fost ruinați de ura neîntemeiată și lumea a fost ruinată cu noi, vom fi reconstruiți de dragostea neîntemeiată, iar lumea va fi reconstruită împreună cu noi”.

Este deja clar că mari catastrofe invadează omenirea, dar încă nu am recunoscut că toate au o singură rădăcină: propria noastră diviziune. Dacă noi poporul Israel, ne dăm seama că diviziunea noastră are consecințe globale, poate că vom fi mai atenți la mesajul de unitate pe care înțelepții noștri încearcă să ni-l comunice de secole, fără succes.

Pentru detalii despre legătura dintre unitatea Israelului și prosperitatea lumii, vă rugăm să citiți Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea si garanţia reciprocă sunt chemarea actuală a zilei” .

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed