“Există liber arbitru în lumea asta?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Există liber arbitru în lumea asta?

Nu există liber arbitru în lumea noastră. Liberul arbitru este posibil doar dacă avem ocazia să ne ridicăm deasupra naturii egoiste a lumii noastre, adică a naturii în care dorim beneficial propriu în detrimentul celorlalți și al naturii, care ne determină deciziile și comportamentul.

Ne considerăm liberi atât timp cât nu ne gândim la asta și ne identificăm cu corpul nostru animal. Dar dacă ne-am ridica puțin deasupra corpului nostru, am vedea că acesta respectă cu strictețe legile și procesele cărora este supus.

Credem că determinăm tot felul de alegeri în viața noastră. Suntem însă puși în anumite condiții și ni se oferă anumite calități interioare, în timp ce dorința noastră de a ne bucura merge ca un motor după un principiu simplu: plăcere maximă și câștig pentru efort și investiție minime.

Calculăm după acest principiu în fiecare moment, direcție, loc și în raport cu totul. Așa funcționează natura. Ea ia în considerare diverse condiții, cum ar fi cât de obosiți și sănătoși suntem și cât de mult risc este implicat față de calitatea și cantitatea de bucurie – și, în consecință, transmite deciziile. Putem astfel să vedem cum rămânem în ego și cum nu există liber arbitru în domeniul său de funcționare.

Trebuie să realizăm că ne putem realiza liberul arbitru controlând și fiind mai presus de dorința noastră. Cu cât rămânem mai mult în dorința noastră egoistă, cu atât rămânem mai mult ca niște marionete ascultătoare, pe deplin controlate de egoism.

Dacă, totuși, dorim să preluăm controlul asupra situației, atunci trebuie să ne gestionăm dorința, lucru care se face ridicându-ne deasupra ei. Cu alte cuvinte, putem experimenta liberul arbitru, dar numai deasupra dorinței.

Atunci întrebarea devine: Cum ne putem ridica deasupra naturii noastre egoiste pentru a ne realiza liberul arbitru?

În aceasta se angajează înțelepciunea Cabala.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed