“Există răul?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Există răul?

Potrivit înțelepciunii Cabala, răul este revelarea atitudinii egoiste a unei persoane față de ceilalți.

Suntem alcătuiți din dorința de a ne bucura, iar această dorință se dezvoltă pe diferite niveluri: de la dorințe individuale de hrană, sex și familie, la dorințe sociale de bani, onoare, control și cunoaștere, și apoi până la dorința de a descoperi sensul vieții noastre. . Această dorință de a se bucura a fost întotdeauna forța motrice, care ne face să realizăm orice mișcare sau gând către diverse obiective ale plăcerii. În vremurile noastre însă, această dorință a crescut  la o stare în care devine rea: începe să se transforme într-o dorință care dorește să se bucure în detrimentul altor oameni și al naturii.

Deci, în timp ce dorințele de a ne bucura sunt natura noastră și simțim constant impulsuri de a ne îndrepta spre plăcere și de a ne îndepărta de durere, răul intră în cadru atunci când dorințele noastre încep să-şi dorească să ne bucurăm în detrimentul celorlalți, adică atunci când ne ridicăm deasupra celorlalți și îi umilim.

S-ar putea să sune extreme, că am atins un nivel în care dorim să-i umilim pe alții și să fim deasupra lor, dar o facem automat. Nu realizăm în ce măsură conexiunile noastre interioare ne fac să fim complet conduși de interesul personal. De exemplu, chiar dacă ne angajăm într-o conversație plăcută, fiecare încercăm să fim deasupra celorlalți, încercând să ne poziționăm într-un mod în care arătăm mai bine și prezentându-ne mai favorabil, pentru a atrage atenția celorlalți, chiar dacă doar puțin. . Natura umană este formată din astfel de forme voalate.

Aceasta este manifestarea finală a dorinței egoiste și iese la suprafață pentru ca noi să o determinăm ca fiind răul și că, dacă vrem să atenuăm nenumăratele probleme pe care le aduce această dorință, trebuie să ne ridicăm la următoarea formă altruistă de dorință opusă răului: o dorință bună de a iubi, de a se conecta pozitiv și de a dărui altora, mai presus de dorința noastră egoistă. Și este o tranziție foarte dificilă.

Înțelepciunea Cabalei este o metodă care a fost făcută pentru a ghida această tranziție în mod rapid și fără durere.

Bazat pe emisiunea „Prim-plan” din KabTV, cu cabalistul Dr. Michael Laitman. Scrisă/editată de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed