“Hiroshima – Am învățat lecția?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinHiroshima – Am învățat lecția?

La sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 50, marele cabalist și gânditor Baal HaSulam a scris o serie de eseuri și note care au fost ulterior compilate în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Scrierile ultimei generații. În aceste scrieri, Baal HaSulam a descris provocările pe care le-a văzut în situația umanității, la ce se temea că ar putea duce aceste provocări și la modul în care credea că umanitatea ar trebui să le rezolve.

În prima parte a scrierilor, Baal HaSulam descrie un tablou foarte sumbru al viitorului umanității, cu excepția cazului în care ne îndeplinim datoria de a ne schimba eforturile de la gândirea numai la noi înșine, la gândirea la ceilalți. În cuvintele sale „Am spus deja că există două moduri de a descoperi deplinătatea: calea luminii sau calea suferinței. Prin urmare, Creatorul [natura] a dat umanității tehnologie, până când au inventat atomul și bombele cu hidrogen. Dacă ruina absolută pe care sunt destinate să o aducă asupra lumii încă nu este evidentă lumii, ne putem aștepta la un al treilea război mondial sau un al patrulea. Bombele își vor face treaba, iar relicvele care rămân după ruină nu vor avea altă opțiune decât să ia asupra lor această lucrare, în care atât indivizii cât și națiunile nu lucrează pentru ei înșiși mai mult decât este necesar pentru întreținerea lor, în timp ce orice altceva fac este spre binele altora. Dacă toate națiunile lumii ar fi de acord cu aceasta, nu vor mai exista războaie în lume, pentru că nimeni nu va fi preocupat de propriul său bine, ci doar de binele altora”.

Ne-am învățat lecția? Ne este suficient de frică de bombă pentru a renunța la căutarea puterii și, în schimb, să lucrăm de dragul altora pentru a asigura un viitor pașnic umanității?

Nu știu răspunsul la această întrebare. Știu că umanitatea se teme în continuare de consecințele oribile ale armelor nucleare, dar nu știu dacă această îngrijorare este suficientă pentru a împiedica liderii nemiloși și nesăbuiți să le folosească, orice ar fi.

Problema este că suntem construiți cu două calități foarte diferite în interiorul nostru. O calitate este cea rezonabilă, care avertizează că, dacă nu exercităm reținere, am putea distruge civilizația umană într-o clipă. Cealaltă calitate spune că a avea o astfel de putere înseamnă că, în minutul în care o ai, devii conducătorul lumii și acesta este o tentaţie irezistibilă.

Dacă oamenii s-ar simți conectați între ei, nu am merge în direcția respectivă de la început; nu am merge la război, cu atât mai puțin la un război nuclear. Dar, din moment ce nu ne simțim conectați, singura noastră considerație este cea egocentrică și, într-o astfel de stare, nu ne influențează nicio prudență. În prezent, chiar dacă știm că odată ce ne-am lansat în războiul nuclear, ne vom pecetlui propria noastră pedeapsă și știm asta, vom continua totuși cu ea. Când ura stăpânește, nu cunoaște limite.

Deoarece ura dă tonul relațiilor noastre, singura modalitate de a ne împiedica să înclinăm balanța către un război nuclear este schimbarea naturii umane de la egoism la altruism, de la a pune „eu-ul” înainte la a aprecia noţiunea de „noi”. Nimic altceva nu ne va împiedica să pornim un infern la scară globală. O astfel de răsucire de caracter nu va veni cu ușurință; va necesita disponibilitatea tuturor de a parcurge procesul. Dacă doar unii oameni o parcurg în timp ce alții își mențin mentalitatea egoistă, egoistul îi va exploata pe cei care încearcă să se schimbe, iar acest lucru va împiedica întregul proces.

Din acest motiv, cât mai mulți oameni este imperativ să știe ce ne așteaptă dacă continuăm pe traiectoria egocentrică și că o putem schimba dacă vrem. Oamenii trebuie să știe că au de ales, deoarece alegerea înseamnă speranță, iar speranța determină acțiunea. Dacă acționăm împreună, vom construi un viitor bun pentru toată lumea. Dacă rămânem despărțiți, niciunul dintre noi nu va avea un viitor.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed