“În America, Einstein a descoperit omniprezența antisemitismului” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin În America, Einstein a descoperit omniprezența antisemitismului

Ai crede că cineva atât de renumit ca Albert Einstein, a cărui contribuție la știință în general și în SUA în mod special este incontestabilă, ar scăpa de situația dificilă a antisemitismului. El n-a scăpat. Într-o scrisoare din 1936 recent descoperită, el a scris unui prieten despre situația sa din SUA: „Aici există un grad extraordinar de antisemitism”, a mărturisit el.

După ce a fugit din Germania în 1922 din exact același motiv, omul de știință a descoperit că antisemitismul nu cunoaște granițe. El îi afectează pe toți evreii, indiferent de statutul social, academic sau politic. În aceste zile, evreii bogați din Beverly Hills și din vârful administrației lui Biden fac aceeași descoperire sumbră.

Pe vremea lui Einstein, antisemitismul din SUA era umbrit de ororile Germaniei naziste. Omul de știință a scris că ura față de evrei în SUA „nu ia niciodată forma unui discurs sau acțiune brutală, ci fierbe sub aparenţe cu atât mai intens. Este ca să spunem așa, un dușman omniprezent, unul imposibil de văzut și a cărui prezență doar o percepi”.

Astăzi, antisemitismul în SUA este deja brutal, atât în vorbire cât și în acțiune. Au fost mai multe masacre în ultimii ani, incidentele violente au devenit omniprezente, iar discursul instigator la ură este mai răspândit ca niciodată. De exemplu, în urmă cu câteva zile, fluturași antisemiți plasați în afara caselor din Beverly Hills declarau: „Fiecare aspect al agendei COVID este evreiesc”. Mai mult, fluturașul a enumerat mai mult de o duzină de evrei în poziții cheie, legate de sistemul de sănătate american.

Întotdeauna a existat antisemitism în America. Odinioară era mai ușor să-l ignori, iar guvernele aveau interesul să-l ascundă, deoarece evreii erau considerați contribuitori majori la economie. Într-o țară în care banii dau tonul, cei care îi au sunt cei puternici. Dar când prea mulți oameni au prea puțin, așa cum se întâmplă acum, cei bogați devin ținte. Și când cei bogați sunt evrei, ei devin o țintă așezată, iar ținta va fi împușcată.

Nimeni nu este rezistent la antisemitism; este o lege a naturii. Așa cum nu poți scăpa de gravitație, dacă ești evreu nu poți scăpa de ura față de evrei.

De fapt, rădăcina antisemitismului merge chiar mai adânc decât cele mai elementare legi ale fizicii. Strămoșii poporului evreu fluturau steagul altruismului. Ei au inventat termeni precum „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, „ceea ce urăști, nu-i face aproapelui tău” și și-au stabilit societatea pe responsabilitate reciprocă și grijă.

Mai mult, ei nu și-au construit societatea pentru ei înșiși, ci pentru a fi „o lumină pentru națiuni”, pentru a da lumii un exemplu de urmat. Ei au fost un popor ales, ales să transmită mai departe mesajul că omul se poate ridica deasupra egoismului și poate forma o societate înfloritoare fără a disprețui competitivitatea și a oprima liderii. Este de mirare că nimeni nu i-a dorit succesul? În același timp dacă ei eșuează, cine va arăta calea de ieșire din întunericul egoismului?

Într-adevăr, evreii reprezintă lupta dintre bine și rău. Când reușesc, sunt o lumină strălucitoare care strălucește ca un far de speranță pentru întreaga lume. Când eșuează, sunt mai răi decât orice persoană egoistă de pe planetă. Nu numai că se tăvălesc în egoism, ci și neagă lumii exemplul necesar pentru a ieși din ea. Prin urmare, atunci când sunt egoiști, sunt urâți mai mult decât orice națiune, persoană sau ființă existentă.

Flyerul din Beverly Hills, pe care tocmai l-am menționat, vizează persoane atât de importante cum ar fi directorul CDC Rochelle Walensky, secretarul de sănătate Xavier Becerra, asistentul său Rachel Levine și fondatorul și președintele corporației americane multinaționale de management al investițiilor BlackRock, Robert Kapito. Există un motiv întemeiat pentru a menționa astfel de persoane de profil înalt. Arată că nu putem argumenta în apărarea noastră că noi contribuim la comunitate; oamenii vor altceva de la noi, iar când nu primesc, ne urăsc.

Mai ales astăzi, când lăcomia, egoismul și narcisismul dau tonul, trebuie să se ridice o voce diferită – o voce care susține considerația și responsabilitatea socială. Este departe de societatea exemplară a vechilor evrei, dar este un pas în direcția bună. Desigur, cei care sunt de așteptat să conducă drumul către aceasta sunt evreii. Este moștenirea noastră și obligația noastră față de lume. La rândul ei, lumea nu așteaptă nimic mai puțin de la noi.

Acum, că poporul Israel este împrăștiat în întreaga lume, trebuie să creștem și să ne dezvoltăm în lume. Trebuie să arătăm lumii că punem unitatea deasupra diviziunii, că societatea noastră este un exemplu pe care îl pot urma, un exemplu de unitate mai presus de diviziune și grijă mai degrabă decât înstrăinare. Numai un popor unit al Israelului poate conduce omenirea spre unitate prin lupta sa împotriva egoismului, iar lumea nu ne va ierta dacă vom eşua.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed