“În pragul ruinei” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “În pragul ruinei

Acum câteva zile a fost zece al lunii ebraice Tevet. În acea zi din 587 î.Hr. a început asediul Ierusalimului de către Nabucodonosor al II-lea regele Babilonului, care a culminat cu distrugerea Primului Templu și exilul babilonian al poporului evreu. Sursele evreiești însă, nu atribuie regelui babilonian căderea, ci conflictelor interne sângeroase, calomniei, intrigilor și altor forme de abuz reciproc. La șaptezeci de ani de la exil, ne-am întors în țară, am reconstruit Templul, dar l-am lăsat să cadă încă o dată, Al Doilea Templu, din același motiv: ura noastră unii față de alții.

Astăzi suntem din nou suverani în Israel și încă o dată ne luptăm între noi. Nu fizic încă, dar cu siguranță ne luptăm, iar ura este din ce în ce mai puternică.

Evreii religioși urăsc evreii seculari și evreii seculari detestă evreii religioși, dreapta urăște stânga și invers, evreii ashkenazi nu îi suportă pe evreii sefarzi și invers; și în fiecare zi apar noi diviziuni. Ura care a distrus două Temple va distruge și țara noastră fragilă. Suntem în pragul ruinei.

Așa cum îl învinovățim pe Nabucodonosor pentru distrugerea Primului Templu și pe generalul roman Titus pentru distrugerea celui de-al Doilea Templu, astăzi dăm vina pe Iran, ONU și o mulțime de alte țări și organizații ostile, pentru necazurile noastre. Dar așa cum înțelepții noștri au atribuit ruina noastră doar propriei noastre diviziuni, căderea de astăzi care se apropie, a Statului Israel are loc exact din același motiv.

Dacă vrem să evităm o soartă asemănătoare cu cea pe care am trăit-o deja de două ori, trebuie să ne ocupăm de cauza comună care continuă să ne aducă la eșec: ura interioară. Trebuie să recunoaștem că puterea noastră constă în primul rând în unitatea noastră, iar orice altceva, inclusiv puterea militară și tehnologia sofisticată este un adjuvant al elementului cel mai esențial: unitatea.

Vocația noastră, chemarea noastră ca națiune, nu s-a schimbat de la începuturile noastre. Încă din prima zi, misiunea noastră a fost să ne unim mai presus de ura care a existat dintotdeauna printre noi și prin aceasta, să dăm un exemplu lumii. Când am fost dezbinați, conducătorii străini ne-au biruit și ne-au chinuit. Când am fost uniți, am fost în siguranță și bineveniți printre națiuni.

Ne putem considera o „națiune startup”, sau putem crede că suntem puternici datorită puterii noastre militare și avantajului tehnologic. Cu toate acestea, războaiele se câștigă cu spiritul, nu cu computerele, iar când vine vorba de spirit, nu avem niciunul. Nu credem în cauza noastră, nu înțelegem ce înseamnă să fii „o lumină pentru națiuni”, să fim oameni care dau exemplu de unitate, iar noi nu dorim să învățăm despre asta. Suntem încăpățânați și aroganți și nu există nimic mai uluitor decât orgoliul.

Dacă nu ne trezim acum și nu ne dăm seama de chemarea noastră, va fi foarte greu și dureros să o facem mai târziu. La un moment dat va fi prea târziu să ne întoarcem, țara va fi ruinată, poporul va fi exilat și întreaga lume va suferi pentru că Israelul nu și-a recunoscut chemarea.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed