“Încă o dată în boxa acuzatului” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Încă o dată în boxa acuzatului

În urmă cu câteva zile, Comisia de anchetă privind teritoriul palestinian ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est și Israel, înființată de Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite (UNHRC) la 27 mai 2021, a prezentat primul său raport. Spre surprinderea nimănui raportul  este complet unilateral. De fapt, nici nu s-a prefăcut a fi altceva. Navanethem Pillay, președintele Comisiei a declarat direct: „Descoperirile și recomandările relevante pentru cauzele fundamentale care stau la bază au fost îndreptate în mare parte către Israel”.

Deși obișnuit să fie inculpatul peren, se pare că declarațiile Comisiei au atins mai profund de data aceasta. În loc să explic modul în care Comisia este unilaterală, în afară de titlul care se explică de la sine, aș dori să citez un pasaj oarecum lung dar foarte adecvat, din comentatorul diplomatic senior al lui Israel Hayom,Ariel Kahana: „Rusia a invadat Ucraina și comite crime de război acolo. China a închis orașe cu zeci de milioane de oameni, amenință Honk Kong și îi asuprește pe uiguri. În Etiopia alte sute de mii au murit într-un război de care nimănui nu-i pasă. În Venezuela protestele în masă au fost suprimate cu forța; și bineînțeles, în Coreea de Nord regimul continuă să-și abuzeze cetățenii și să-și amenințe vecinii”, scrie Kahana.

„În ceea ce privește aceste probleme „minore” continuă el, „organismul internațional cunoscut sub numele de „Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite” fie nu le abordează deloc, fie doar parțial. Când vine vorba de Israel pe de altă parte, UNHRC are tot timpul și toate resursele din lume… „investigatori speciali” … și rapoarte profesioniste, impartiale care arată cumva că Israelul este responsabil pentru fiecare atrocitate de pe tot globul. Dacă nu ar fi atât de trist, ar fi amuzant”.

Deși acest raport este în mod clar un alt pas în campania de delegitimizare a Israelului, trebuie să spun că, din păcate suntem complici la această crimă. Permitem să se întâmple, deși o putem preveni.

Voi spune mai mult decât atât: deși fiecare cuvânt pe care l-a scris Kahana este adevărat, raportul este de asemenea, corect. Eșuând să facem schimbările necesare în Israel, ne facem „responsabili pentru fiecare atrocitate de pe glob”, așa cum a spus Kahana.

Nu vreau să dau vina pe nimeni în lume, deoarece, în opinia mea, ei nu au o alegere liberă, în timp ce noi și numai noi, avem de ales să facem ceea ce trebuie, dar nu o facem. Acesta este motivul pentru care suntem tratați așa cum suntem.

Care este alegerea noastră? Avem posibilitatea de a ne corecta relațiile aici în Israel, de a transcende diviziunea și ura și de a consolida națiunea noastră ca o singură unitate. Avem posibilitatea de a pune responsabilitatea reciprocă și solidaritatea deasupra tuturor celorlalte valori. Avem posibilitatea de a practica „Ceea ce urăști, nu-i face aproapelui tău” și avem, de asemenea, posibilitatea de a practica să ne iubim aproapele ca pe noi înșine.

Avem de ales, dar nu facem nimic din cele de mai sus. Acesta este motivul pentru care lumea spune că țara noastră „alimentează resentimentele și alimentează tensiunile recurente”, pentru a folosi cuvintele raportului. Nu facem asta maltratând palestinienii; facem asta prin aroganță și ne urâm unul pe celălalt.

Israelul trebuie să arate lumii ce înseamnă să fii o societate corectată, o țară bine organizată, bazată pe responsabilitatea reciprocă și pe o preocupare reciprocă reală. Atunci, și numai atunci, umanitatea ne va accepta. Până nu dăm un astfel de exemplu, atitudinea lumii față de noi se va înrăutăți în continuare, pentru a ne determina să facem ceea ce trebuie.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed