Individualitate si generalitate

Intrebare: Lituania este o tara mica. Suntem doar 3 milioane. Protejam cu strictete mentalitatea noastra culturala, limba noastra materna si radacinile etnice. De aceea suntem ingrijorati; ne vom dizolva in lume daca progresiv ne  vom integra cu ea?

Raspuns:  Te inteleg perfect.  Am locuit in Lituania in urma cu ceva ani,  cand se resimtea presiunea vecinilor, si anume Rusia. Iti inteleg grija fata de poporul tau, fata de natiune, pentru identitate si identificare.

Cu toate acestea, vorbim despre necesitatea ca omul sa nu se mai simta individual, separat, in opozitie,  departe de vecinul sau, ci dimpotriva, sa se simta unit cu toata lumea.

Vorbim despre faptul ca omul  este o parte a lumii comune si trebuie sa lucreze in ea in concesinta,  ca un organ mic intr-un organism unitar.

Diferite organe ale corpului, inima, plamanii, rinichii, ficatul, fiecare lucreaza in directia sa, insa impreuna se supun aceleiasi legi fixe, si de aceea corpul traieste. O multime de procese opuse se intampla in interior, dar toate sunt coordonate de o actiune de control mai mare.

De aceea, miscarea integrala de avansare, ne va face, pe noi lumea intreaga,  sa ajungem  la un nivel global, insa sub nicio forma  nu neaga individualitatea unei persoane, a unei tari, a unui popor,  natiuni sau a unei societati. In nici un caz!

Individualitatea ramane, ca si unicitatea fiecarei celule  sau a fiecarui organ al corpului. Dar acest lucru se intampla pentru ca ele se armonizeaza cu restul corpului si astfel corpul traieste.

Apoi, planeta noastra Pamant, are de asemenea posibilitatea de a exista, si la randul sau face acest lucru fiecare popor, fiecare natiune, fiecare stat in interiorul sau, care au propria lor cultura, obiceiuri, unitati si asa mai departe.

Am auzit de multe ori ca frica apare in oameni: „Eu trebuie sa ma anulez complet? Este ca si cum nu as exista? Trebuie sa ma dedic complet altora si societatii?”

Nu, in nici un caz! Si acelasi lucru este valabil si pentru o tara sau o natiune, pentru a pastra tot ce ai!

Atunci cand se lucreaza la integrare, atunci se creaza o societate normala si sanatoasa in interior, si pe de alta parte ajungi in contact cu orice altcineva cu bunavointa.

Ca inima si plamanii, ce sunt diferite, dar care lucreaza in parteneriat, printre altele,  in scopul de a sprijini tot organismul. Astfel, directia integrala, unitatea, nu duc la o nivelare sau anulare a individualitatii.

Dintr-o lectura de la Šiauliai University, Lithuania, 3/22/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: