Insuportabila fragilitate a vieţii

Baal HaSulam, „Pacea în lume”: În primul rând, toată lumea trebuie să înţeleagă bine şi să explice anturajului său că binele societăţii, care este binele ţării şi al lumii, sunt complet interdependente. Atâta timp cât legile societăţii nu sunt satisfăcătoare pentru niciun individ din ţară, o minoritate va rămâne nemulţumită şi va conspira împotriva guvernului pe care va încerca să-l răstoarne.

Odată, era diferit, dar astăzi, datorită liberalismului, cursa înarmărilor şi structura particulară a societăţii, chiar un mic grup de persoane este capabil de a submina fundamentele unor ţări întregi. Lumea este fragilă ca niciodată înainte: orice distorsiune, tulburare, dezacord, chiar şi într-un lucru mic, în final se transformă într-o mare problemă care ar putea distruge întreaga construcţie.

Tehnologia şi mijloacele de distrugere au mers prea departe, politica este ipocrită, ordinea socială este prea vulnerabilă. Acelaşi lucru se întâmplă în familie: o ceartă banală poate dispersa membrii săi. Internetul, în general, oferă posibilităţi inimaginabile: mai mulţi „teribilişti”, aşezaţi în faţa ecranului, pot face milioane în „spaţiul virtual”, dar pot, de asemenea, distruge fundamentele societăţii, bănci, ţări, aproape totul.

Se pare că, în zilele noastre, o mână de oameni pot cauza rele considerabile la nivelul întregii ţări. În plus, cu cât această ţară este mai dezvoltată, cu atât este mai vulnerabilă si mai sensibilă la atacurile grupurilor simple.

Lumea a devenit foarte sensibilă la cele mai mici fricţiuni şi diferenţe. Această tensiune între părţi nu va face decât să crească, până ce vom înţelege că, o dorim sau nu, avem nevoie să găsim un teren comun pentru toţi, numitorul comun, liber de orice formă de dezacord, marcat cu integritate şi unanimitate. Aceasta pare a fi ceva ireal şi totuşi, legea perfectă a unităţii globale, integrală, se manifestă în faţa noastră mai clar.

De aceea, lumea are nevoie de o bunăstare completă, totală. Nu va fi capabilă să trăiască fragmentată în părţi, sectoare şi facţiuni de putere, nu va fi în măsură să lupte în propriul dezacord. Noi vedem, deja, că natura ne împinge spre integralitate.

Ce nu este unificat, nu are dreptul de a exista.

A treia parte a cursului zilnic de Cabala, 17.07.2013, Scrierile lui Baal HaSulam

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed