“Interesul Americii și al lumii de a calma apele turbulente ale războiului” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Interesul Americii și al lumii de a calma apele turbulente ale războiului

Războiul din Ucraina se desfășoară la kilometri distanță, dar americanii îl urmăresc foarte îndeaproape. Preocupați de creșterea prețurilor la gaze, printre alte repercusiuni ale acestui conflict, 86% dintre adulții din SUA au considerat situația cu Rusia și Ucraina ca fiind foarte sau oarecum importantă, potrivit unui sondaj recent YouGov/Yahoo News.

Războiul de pe teren se reflectă și ca un război al cuvintelor. Vorbind într-un podcast al Comitetului Național Republican, fostul președinte american Donald Trump a spus recent că războiul din Ucraina „nu s-ar fi întâmplat niciodată” sub conducerea lui.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden insistă că a încercat să prevină războiul din Ucraina în toate modurile posibile. Tendința președinților de a deveni mai populari în timp de război nu se aplică acum. Mai multe sondaje arată că în medie 51,4% dintre americani dezaprobă președinția lui Biden, care are una dintre cele mai scăzute cote de aprobare de la preluarea mandatului.

S-ar fi putut evita războiul? Cel mai probabil era inevitabil. Forțele care operează în lume se schimbă foarte repede, iar scenariul global arată ca o mare furtunoasă. Vânturile puternice bat în toate direcțiile provocând valuri uriașe de conflicte care inundă lumea la diferite niveluri.

Nu vreau să prezic sub ce formă se va încheia războiul actual pentru ruși sau pentru ucraineni, dar nu există nicio îndoială că lumea nu se îmbunătățește. Atât SUA cât și Europa văd unele beneficii în conflictul actual, deoarece schimbă echilibrul de forțe și le întărește hegemonia.

De fapt, situația actuală dezvăluie adevărata cauză fundamentală a războaielor. Este natura umană, dorința egoistă de a beneficia în detrimentul celorlalți, care este deja exagerată și în continuă creștere. Nu putem rezolva războiul cu aceleași puteri egoiste pe care le avem la dispoziție, care au incitat felul sau modul în care o parte predomină prin depășirea celeilalte. În satul global în care trăim cu toții, nimeni nu va reuși ca urmare a războaielor, toată lumea va pierde.

Pacea mondială pare un concept utopic exagerat când ne uităm la situația de astăzi, dar nu avem de ales decât să aspirăm la acest ideal. Trebuie să depunem cele mai mari eforturi pentru a calma apele aspre ale războiului, ridicându-ne deasupra naturii noastre separatoare care creează o pană între oameni și națiuni și le sfâșie. Ne vom apropia de pace doar atunci când vom recunoaște că natura este un sistem interconectat și interdependent și că noi oamenii suntem singurii perturbatori ai echilibrului sensibil din natură. În consecință, ne facem rău și ajungem într-o stare nesustenabilă.

Creșterea importanței solidarității și a necesității de a uni inimile națiunilor aflate în conflict mai presus de ura reciprocă ar trebui să fie în interesul tuturor. Rav Yehuda Ashlag a explicat acest obiectiv critic ca un mijloc de a atinge pacea mondială în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Nu fii surprins dacă amestec bunăstarea unui anumit colectiv cu bunăstarea lumii întregi, pentru că într-adevăr, am ajuns deja într-un asemenea grad încât întreaga lume este considerată un colectiv și o singură societate”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed