Întregul este mai mare decât suma părților sale

La știri (din  Wired) Acum, datorită noilor tehnologii de observare, a softurilor puternice, și metodelor statistice, mecanica colectivităților este revelată. Într-adevăr, destui fizicieni, biologi și ingineri s-au implicat încât știința însăși pare că a ajuns la un punct de cotitură dependent de densitate. În lipsa unor lideri evidenți și a unui plan de ansamblu, această colectivitate obsedată de colectivitate descoperă că regulile care produc coeziune mare din aglomerare globală ies la iveală în tot, de la neuroni la ființe umane. Comportamentul care pare imposibil de complex poate să aibă baze dezarmant de simple. Și regulile pot să explice tot, de la cum se răspândește cancerul la cum funcționează creierul și cum armatele de mașini conduse de roboți ar putea într-o zi să navigheze pe autostrăzi. Felul în care indivizii lucrează împreună poate să fie de fapt mai important decât felul în care lucrează singuri. Aristotel este primul care a afirmat că întregul poate să fie mai mult decât suma părților sale.

Comentariul meu: Conceptul de universalitate al oricărei unități în care fiecare încetează să se simtă pe sine dar simte întreaga colectivitate nu este nou. Doar că ne scapă nouă celor care ne uităm la tot prin egosimul nostru îngust. Astăzi, natura ne spune care este calea spre integralitate pentru că se manifestă astfel în fața noastră.  

Unificarea bucăților într-un întreg coerent crează o putere și proprietate speciale care nu există într-o sumă simplă a lor pentru că sunt unite deasupra egoismului, depășindu-l.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: