“Invidia – Cum să stăpânim monstrul” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinInvidia – Cum să stăpânim monstrul

În timp ce Israelul deschide centre comerciale și comerțul revine la viteză maximă, afecțiunile societății occidentale reapar ca și când nu am fi avut niciodată Covid. Magazinele de ultimă generație sunt atât de înghesuite încât oamenii stau la cozi lungi în afara lor, sperând să cheltuiască mulți bani pe accesorii elegante. Ai crede că coronavirusul ne-ar fi vindecat de aceste boli, dar nu a făcut nimic din asta. Dimpotrivă, se pare că oamenii cumpără cu răzbunare.

Oamenii apreciază ceea ce văd că apreciază alții. Cumpără lucruri pe care alții le apreciază, pentru că îi face pe alții să fie geloși. Dacă promovăm alte valori, oamenii vor trece în mod natural la a arăta că excelează în acele alte valori, cu exact același scop de a stârni invidia celorlalți. Dacă am arăta admirație față de oamenii care contribuie la unitate, solidaritate și coeziune în societate, mulți oameni și-ar dori să fie așa.

Dar, în primul rând de ce fac cumpărături? Chiar au nevoie de accesorii noi? Probabil că nu. În majoritatea cazurilor, ei fac cumpărături pentru a arăta că au cumpărat; acesta este singurul motiv pentru care au nevoie. Oamenii fac cumpărături, mai ales când vine vorba de moda de elită, pentru a arăta că au mulți bani și pentru a-i face pe alți oameni invidioşi. Dacă nu ar fi gelozie, nu s-ar deranja să petreacă ore întregi în cozi înghesuite și magazine aglomerate, pentru distracția discutabilă de a-și arunca salariile pe simboluri de statut, de ultimă generație, de care nu au nevoie și eventual, nici măcar nu le plac.

Cu toate acestea, mă bucur că sunt atât de dornici să cumpere. Cu cât cheltuiesc mai intens, cu atât vor înțelege mai repede că nu există o satisfacție reală în a cumpăra lucruri de care nu au nevoie, iar impresia pe care o fac asupra celorlalți nu îi face cu adevărat fericiți, cu excepția cazului în care considerați o formă reală de fericire bucuria de a avea ceea ce alții nu au.

Mai putem face ceva pentru a accelera tranziția către o fericire mai durabilă: oamenii apreciază ceea ce văd că apreciază alții. Cumpără lucruri pe care alții le apreciază pentru că îi face pe alții să fie geloşi. Dacă promovăm alte valori, oamenii vor trece în mod natural la a arăta că excelează în acele alte valori, cu exact același scop de a stârni invidia celorlalți. Dacă am arăta admirație față de oamenii care contribuie la unitate, solidaritate și coeziune în societate, mulți oameni și-ar dori să fie așa. Ei s-ar comporta ca și cum ar fi amabili și grijulii, chiar dacă nu ar fi, pur și simplu pentru a trezi invidie sau pentru a nu se simți inferiori, deoarece sunt indiferenți. Alți oameni nu ar ști cui îi pasă cu adevărat și cui nu, și impresia pe care ar avea-o ar fi că toată lumea este așa. Acest lucru i-ar face să se comporte în mod similar și foarte repede, toată societatea se va transforma.

Nu trebuie să subestimăm puterea invidiei; este cea mai puternică forță din natura umană. Trebuie doar să o limităm, să o orientăm către o direcție pozitivă, iar drumul nostru de a remedia problemele societății este pavat. Și cu cât începem să lucrăm mai repede, cu atât mai bine.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed