“Israelul, pe locul cel mai scăzut în priorităţile Americii” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinIsraelul, pe locul cel mai scăzut în priorităţile Americii

Statele Unite obișnuiau să considere Israelul un partener strategic, o problemă prioritară în agenda lor internațională. Nu mai este aşa. Israelul trebuie să își adune acţiunile împreună și să realizeze că soarta sa depinde doar de disponibilitatea și capacitatea sa de a se întări în interior, înainte de a fi prea târziu pentru a regreta inacțiunea sa.

Președintele SUA Joe Biden, s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian נפתלי בנט – Naftali Bennett la Casa Albă, în mijlocul dezastrului afgan. Faptul că prima lor întâlnire față în față a fost amânată, dar nu anulată în ciuda crizei, a fost interpretată de unii ca un semn bun, că relația dintre cele două țări este puternică. Biden a spus: „Am devenit prieteni buni” și a asigurat că „Iranul nu va avea niciodată arme nucleare”.

Dar, pe lângă oportunitatea de fotografii și declarații formale oficiale, sumitul dintre ambii lideri nu are niciun sens real, nici o substanță în acest moment. Biden este preocupat de mandatul său șovăielnic și nu consideră deloc Orientul Mijlociu ca fiind extrem de important.

SUA are propriile priorități și criza urgent de rezolvat la mai multe niveluri, așa că nu este surprinzător că Israelul va ajunge pe ultimul loc. Se pare că ajunge pe aceeași poziție cu alte regiuni ale arenei internaționale. Americanii lasă o vreme Europa singură și eliberează presiunea asupra lor.

Îi văd pe ruși șovăind și slăbind, pierzându-și vocea, așa că nu le pasă dacă Rusia se ocupă de Europa. Și în ceea ce privește China, nici americanii nu pot face nimic împotriva ei, nu sunt în conflict cu ei și nu îi simt ca pe o amenințare imediată. China ar putea lua mâine Taiwanul și chiar Japonia, sau ar putea absorbi regiunile din Rusia care se învecinează cu Orientul Îndepărtat, iar SUA nu le-ar păsa, nu ar fi preocuparea sa principală.

Reuniunea SUA și Israel a fost doar un gest, pentru a arăta tuturor că Statele Unite sunt conectate la Israel și nu mai mult decât atât. De ce? Pentru că cine știe astăzi, ce se poate întâmpla mâine! Cine poate ghici ce se va întâmpla în următoarea rundă de afaceri externe și dacă regulile jocului se vor schimba? Deci, merită să petreci cincizeci de minute pe agenda prezidențială.

O schimbare semnificativă a avut loc în ultimele șase luni în conducere, de la era Trump-Netanyahu la perioada Biden-Bennett. Evreii din America se bucură că Biden este la putere, dar bucuria provine din lipsa de grijă pentru Israel.

Altfel, l-ar fi susținut pe Trump prietenul nostru, care a sprijinit deschis Israelul, ne-a ajutat să ne consolidăm legăturile cu statele din Golf și să ne ridicăm poziția la nivel internațional. De asemenea, a realizat multe acțiuni pozitive în culise; dar astăzi suntem într-o cădere liberă, lăsaţi singuri, fără un sprijin de durată real.

Importanța noastră în lume scade zi de zi, mulți lideri depreciază Israelul sau mențin o relație rece cu noi. Am pornit pe calea chinului, o cale care s-a abătut departe de destinul nostru spiritual. Abaterea de la adevăr doar ne va învăța că poporul Israel nu depinde de liderii mondiali, nici de dreapta nici de stânga.

Faptul este că astăzi nicio criză globală nu este gestionată corect. Circumstanțele actuale cu Covid-19, Afganistan, valurile de imigrație în masă în Europa și prăbușirea țărilor din Orientul Mijlociu sunt doar câteva exemple de politici eșuate.

Liderii mondiali precum Merkel, Sarkozy și alții au renunțat la locurile lor istorice pe scena globală, iar praful și agitația pe care o lasă în urmă ar trebui să fie un exemplu pentru noi poporul Israel, pentru a crea un plan ordonat și înțelept, pentru a realiza că nu ne putem baza pe niciun lider să ne deschidă calea cu succes și de a ne rezolva problemele.

Soluția este să ne unim în garanție reciprocă și să ne consolidăm conexiunea interioară, care este chiar baza noastră. Poporul Israel depinde de conducerea supremă, de Forța superioară, de puterea de conexiune a naturii. În prezent, suntem divizați și în conflict, aruncăm vina pe un lider sau pe altul și ne asigurăm în mod fals că dacă ar exista o altă figură aici totul ar fi bine, dar diviziunea dintre noi este ceea ce ne distruge.

Așa cum au scris înțelepții noștri, „Dacă o persoană ia un mănunchi de trestii, nu le poate rupe pe toate dintr-o dată. Dar dacă ia câte un fir pe rând, chiar și un sugar le poate rupe. La fel, Israelul nu va fi mântuit până nu vom fi toți un singur mănunchi”. (Midrash Tanhuma)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed