“Jucându-ne într-o groapă de nisip nucleară” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “Jucându-ne într-o groapă de nisip nucleară

Acordul AUKUS Nuclear Submarine, în care SUA și Marea Britanie vor vinde tehnologii de construcție a submarinelor nucleare către Australia, astfel încât să își poată construi propriile submarine nucleare, a făcut valuri mari în ultimele două săptămâni. S-au făcut multe presupuneri față de faptul că Franța s-a supărat cu Australia pentru că a ieșit dintr-un acord aproape încheiat cu aceasta pentru a cumpăra o tehnologie similară. Sunt implicați mulți bani, dar mândria este aici un factor mai mare decât banii. Lucrul înfricoșător aici nu sunt submarinele nucleare în sine, ci faptul că părțile se comportă ca niște copii într-o groapă de nisip, care se ceartă pentru o lopată de jucărie. Dar, în acest caz, este o jucărie nucleară, iar ramificațiile acestor jocuri vor avea impact asupra tuturor celor opt miliarde dintre noi.

Vestea proastă este că nu poți opri această nebunie. Dacă nu aveți substanţe nucleare, sunteți neputincioși și nu îi puteți opri pe cei care le au. Dacă ai substanțe nucleare, ești puternic și nu vrei să te oprești.

Dacă un extraterestru ar veni pe Pământ și ar urmări ce se întâmplă aici, ar spune că singurul nostru interes pentru viață sunt jocurile de război. Mai mult decât atât, războiul ne definește viața aici și faptul că am putea pune capăt existenței noastre prin apăsarea unui buton nu este preocuparea nimănui, atât timp cât putem continua să ne jucăm.

În anii 1950, Baal HaSulam a scris că, dacă omenirea nu înțelege că nu putem trăi într-o astfel de stare la nesfârșit, că trebuie să trecem la un mod de viață în consideraţie, în care suntem responsabili unul pentru celălalt, atunci vor urma și ne vor învăța asta mai multe războaie mondiale noi, pe calea grea. „Dacă ruina totală pe care [bombele nucleare și cu hidrogen] sunt destinate să o aducă asupra lumii încă nu este evidentă lumii, ei pot aștepta un al treilea război mondial sau un al patrulea. Bombele își vor face treaba, iar ruina care rămâne după ele nu vor avea altă opțiune decât să ia asupra lor această lucrare în care atât indivizii cât și națiunile nu vor lucra pentru ei înșiși mai mult decât este necesar pentru întreținerea lor, în timp ce orice altceva vor face va fi spre binele altora ”, a scris el în Scrierile ultimei generații.

În anii 1950, toată lumea era încă șocată de devastarea pe care Little Boy și Fat Man le-au provocat la Hiroshima și (respectiv) Nagasaki. Însă optzeci de ani mai târziu, posibilitatea unui alt episod nuclear pare din ce în ce mai plauzibilă. Este posibil ca aceste două bombe monstru să fi șocat lumea atunci, dar nu sunt nimic în comparație cu arsenalul nuclear pe care țările l-au dezvoltat de atunci. Mai mult, atât de multe țări dețin deja arme nucleare încât nici nu sunt sigur dacă sau câți dintre noi vor supraviețui unui război mondial nuclear.

Opțiunile sunt clare și simple: să ne unim, sau Pământul va exploda.

Dacă luăm în considerare nivelul animozității dintre națiuni, etnii, culturi, religii sau chiar printre oamenii obișnuiți, pare imposibil să ne unim. Dar acest lucru este valabil doar pentru că lăsăm ego-urile noastre nefaste să ne conducă în această stare. Putem decide să lăsăm să fim conduşi de o altă atitudine, una mai responsabilă și mai atentă.

Dacă ne gândim doar la noi înșine, nu există nicio îndoială că un colaps total este doar o chestiune de timp. Acum, că ne apropiem de el, putem vedea încotro mergem și putem schimba cursul. Putem stabili că am învățat lecția și putem începe să ne uităm la nevoile întregii societăți, precum și la ale noastre.

Nimeni nu spune că trebuie să ne fie foame sau să ne lipsim de lucrurile de care avem nevoie. Dar dacă toţi ne străduim să luăm cât mai mult posibil în loc să luăm doar cât avem nevoie, vom ajunge să nu mai avem nimic.

Grija pentru bunăstarea colectivului precum și pentru a noastră, nu este nici o abordare altruistă, nici una impracticabilă. Este, de fapt, singura abordare realistă și practică. Aceasta este singura tactică care ne va permite să evităm un război care va distruge omenirea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed