“La 76 de ani de la înființare, ONU nu a împlinit încă nimic” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinLa 76 de ani de la înființare, ONU nu a împlinit încă nimic

„Ziua Națiunilor Unite, pe 24 octombrie marchează aniversarea zilei din 1945 când a intrat în vigoare Carta Națiunilor Unite”, scrie pagina ONU dedicată acestei date. Titlul paginii scrie „Construind împreună, pentru pace și prosperitate” și afirmă că aniversarea „oferă oportunitatea de a ne amplifica agenda comună și de a reafirma scopurile și principiile Cartei ONU”. De 76 de ani, ONU încearcă să aducă pacea în lume. În 76 de ani, nu ne-am apropiat cu nici un centimetru de acest scop. Dacă ar fi să rezum operațiunile ONU pe toată durata ei, aș rezuma-o în patru cuvinte scurte: o pierdere de timp.

Nu pot spune că nu a încercat. În primii ani ai deceniului precedent, eu însumi m-am ocupat pe larg de ONU. M-am întâlnit de mai multe ori cu directorul general al UNESCO de atunci, Irina Bokova și am căutat modalități de a atenua unele dintre cele mai presante probleme ale lumii. Am avut o întâlnire minunată cu fostul secretar general adjunct al Națiunilor Unite, dr. Asha-Rose Migiro, în urma căreia o organizație pe care o conduc, Institutul ARI, a colaborat cu ONU, care a declarat că tema pentru 2012 va fi „educaţia”. Împreună, am conceput un program educațional internațional pentru stabilirea unității și a camaraderiei în societate și în școli.

Din păcate, întâlnirile și eforturile nu au avut ca rezultat schimbări pe teren. Ele au eșuat nu din lipsă de competență sau de bunăvoință, ci pentru că ONU nu este destinată să reușească. Nu are scopul de a face lumea un loc mai bun, ci de a servi drept arenă pentru manipulări politice internaționale și lupte pentru putere sub pretextul preocupării pentru drepturile omului, pentru probleme legate de hrană și apă și schimbări climatice.

Poate că intențiile sale au fost bune când a fost înființat pentru prima dată, dar odată ce politicienii au preluat controlul și și-au impus propria agendă, au deformat și au distorsionat totul. Făcând acest lucru, ei au transformat o instituție care ar fi putut fi foarte semnificativă și pozitivă pentru umanitate într-o scenă pentru rostirea de discursuri goale și declarații ceremoniale. De aceea am spus că activitatea sa a fost o pierdere de timp.

Pentru ca ONU să fie o instituție eficientă, trebuie să fie mai presus de orice interes particular al oricărei țări. Singurul său interes trebuie să fie ca întreaga umanitate să se unească și trebuie să i se acorde puterea și autoritatea pentru a-și împlini sarcina.

În prezent, nimeni din ONU nu este responsabil. Dacă agenda intenționată nu se întâmplă, nimeni nu plătește pentru asta; nimeni nu este tras la răspundere. Acesta este motivul pentru care nimeni nu ia ONU în serios.

Din acest motiv, cred că ONU ca atare, ar trebui închis complet. În loc de asta, trebuie să existe un institut educațional internațional care să se ocupe de instalarea conștientizării că suntem cu toții dependenți unii de alții. Înainte să realizăm că atunci când poluăm o parte a lumii, ne poluăm propria curte, nu se va întâmpla nimic bun.

Țările trebuie să învețe că trebuie să se susțină una pe cealaltă, în ciuda dușmăniei lor reciproce. Dacă nu ne ridicăm deasupra răzbunării și nu începem să construim o entitate globală comună numită „umanitate”, omenirea va suferi consecințele dezbinării sale.

Putem învăța că suntem conectați într-unul din două moduri: un mod bun sau unul rău. Calea rea este cea pe care ne aflăm astăzi și putem vedea unde duce. Calea bună este singura noastră opțiune, deoarece aceasta este singura cale prin care ieșim în viață la celălalt capăt al ei.

În concluzie, sper că această zi de naștere a fost una de analiză pentru ONU, că șefii de state încep să realizeze că, dacă vrem să sărbătorim mai multe zile de naștere și dorim ca copiii noștri să le sărbătorească, trebuie să schimbăm cursul. Odată ce vom învăța cum să ne simțim aproape unul de celălalt, va fi posibil să construim o Organizaţie a Națiunilor Unite care să-și justifice numele.

La multi ani!

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed