“Luptând pentru Independenţă” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Luptând pentru Independenţă

La două zile de astăzi, evreii israelieni vor sărbători Ziua Independenței Israelului. În acea zi, în 1948, în timp ce încă respingea încărcătura a șase armate arabe și imediat după plecarea forțelor din mandatul britanic, conducerea așezării evreiești din Israel a declarat înființarea Statului Israel. Din acea zi fatidică nu am mai fost independenți. Mai mult decât atât, trebuie încă să învățăm sensul cuvântului, în sensul său adevărat și cel mai profund.

Pentru a fi independenți trebuie să învățăm ce înseamnă independența și ce ne neagă independența. Conform Dicționarului Webster, a fi independent înseamnă că a) „nu sunteți supus controlului altora”, b) „nu solicitați sau nu vă bazați pe altceva”, c) „nu solicitați sau nu vă bazați pe alții (în ceea ce privește îngrijirea sau mijloacele de trai) ” și alte definiții mai puțin semnificative.

Aceste definiții lasă neatens cel mai important aspect al libertății noastre. Mai rău încă, în lumea de astăzi definițiile Webster ale independenței sunt imposibil de realizat; toți suntem dependenți unul de celălalt, trăim într-o lume interconectată și interdependentă.

Am putea încerca să mergem în pădure să trăim acolo independent. Unii oameni o fac, dar pentru libertatea lor percepută ei renunță la fiecare frântură pe care ne-o oferă civilizația, dar chiar și atunci nu sunt cu adevărat liberi. În plus, merită să renunți la confortul civilizației de dragul de a te declara liber? În mod clar, majoritatea oamenilor nu cred că merită.

Deci, ce înseamnă să fim independenți dacă suntem forțați să fim dependenți de fiecare lucru și de oricine și nu avem de ales în această chestiune? A fi independenți înseamnă a ne izbăvi de cea mai furtunoasă, dar totuși cea mai puternică sclavie: față de propriul nostru ego.

Ne place sau nu, nu putem rezista egoului nostru. Dacă ne spune să facem ceva, o vom face. Dacă decidem să mergem împotriva lui, va fi propriul nostru ego care pretinde că merge împotriva lui însuși, manipulându-ne să facem ceea ce vrea.

Prin urmare, independența înseamnă eliberare de ego-ul nostru. Cum putem realize acest lucru? Dacă ne gândim la alții mai degrabă decât la noi înșine, ne vom fi eliberat de ego-urile noastre.

Gândiți-vă la o mamă care își iubește copilul. Ea nu se gândește la ceea ce are nevoie decât dacă are nevoie pentru a-I permite să continue să aibă grijă de copilul ei. Ea nu este eliberată de ego-ul ei, deoarece în percepția ei, copilul ei este o parte din ea. Cu toate acestea, dacă ar fi să simțim așa față de oameni care nu au legătură cu noi și față de care nu avem niciun gând ulterior, aceasta ar fi eliberarea de ego-ul nostru și atunci am vedea cât de greu este să fim cu adevărat liberi.

Statul Israel, revenind la subiectul nostru, își va câștiga independența doar atunci când israelienii vor fi un exemplu de independență față de ego. Poporul evreu a devenit o națiune când s-a ridicat deasupra ego-urilor lor și s-a unit „ca un singur om cu o singură inimă” la poalele Muntelui Sinai, acum 3800 de ani. Imediat după aceea, li s-a dat sarcina de a fi un exemplu pentru restul lumii.

Până la înființarea națiunii israeliene, nu a existat niciun precedent al unui colectiv mare de indivizi din triburi și națiuni aflate în competiție care să se unească deasupra diferențelor lor de dragul formării unei noi națiuni, a cărei valoare supremă este iubirea față de ceilalți. Dar poporul Israel a realizat-o și prin urmare, a devenit îndatorat lumii pentru a o conduce către independență faţă de cătușele ego-ului.

Cred că ar fi înțelept să ne gândim la această idee în ziua viitoare a Independenței. Dacă ne recâștigăm independența față de ego, ne vom recâștiga respectul din partea lumii și acceptarea națiunilor. Nu putem fi eliberați de obligația noastră față de umanitate de a da un exemplu de eliberare de ego. Atât timp cât arătăm diviziune și numai preocupare de sine, vom fi considerați paria. Dar dacă suntem fideli vocației noastre ne vom iubi și lumea ne va iubi, pentru că le vom arăta calea ca ei să se iubească unul pe celălalt.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed