“Mămico, de ce este război?” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Mămico, de ce este război?

Bombardamentul deplorabil al unui spital de copii din Mariupol, din sudul Ucrainei, aduce în minte povestea mamei care le-a spus reporterilor că fiul ei a întrebat-o: „Mami, de ce este război?” Ea a spus că ȋn urmă cu câteva săptămâni înainte, a atenuat îngrijorările fiului ei spunându-i că oamenii nu mai duc războaie ca înainte, că am trecut de asta. Acum, ea și fiul ei s-au ascuns în stația de metrou, un adăpost improvizat, în timp ce soțul ei se afla în prima linie.

Mulți copii pun întrebări atât de dificile în aceste zile, o consecință a circumstanțelor teribile în care au fost aruncați fără avertizare. Dar copiii înțeleg războiul mai bine decât credem noi. La urma urmei, viețile lor sunt o luptă zilnică. Deoarece nu au dobândit abilitățile sociale care ne permit să manevrăm fără probleme prin situații sociale, pentru ei fiecare zi la grădiniță sau la școală este o luptă.

Pentru a le oferi un răspuns adevărat și util, ar trebui să le spunem că ego-ul nostru este cauza tuturor războaielor. Ego-ul vrea să fie mulțumit și să nu ia în considerare pe nimeni altcineva.

Ulterior, ar trebui să le spunem că așa cum copiii s-ar putea certa pentru o jucărie, adulții se ceartă pentru părți de pământ. La fel ca atunci când copiii se luptă şi s-ar putea să se lovească între ei cu un băț sau cu o lopată de plastic, în timp ce adulții folosesc tancuri și avioane.

Nimic nu se schimbă de la copilărie la maturitate: altcineva are ceva ce îmi doresc sau care cred că ar trebui să fie al meu și îl voi lua cu forța dacă va trebui. Așa funcționează ego-ul și acesta este motivul tuturor războaielor.

Un copil care se ascunde de „jucăriile” adulților va înțelege foarte clar mesajul. Aceasta este șansa noastră de a explica, din păcate prea viu, că lupta nu este bună, că dacă ne pasă unii de alții și împărtășim unii cu alții, fiecare va avea mai mult și nu va trebui să luptăm pentru ceea ce ne dorim sau să protejăm ceea ce ne dorim să avem.

Odată ce copiii interiorizează lecția de a împărtăși, aceasta va rămâne cu ei pentru viață. Îi va ajuta în relațiile cu ceilalți de-a lungul vieții și sperăm că datorită explicațiilor clare ale mamelor lor, vor putea evita războaiele în viitor.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: