„Marx a avut dreptate: Cinci predicţii făcute de Karl Marx pentru anul 2014”

 În Ştiri (de la RollingStone) „Există o mulţime de discuţii despre Karl Marx în aceste zile … Dar puţini oameni înţeleg de fapt critica tranşantă a lui Marx asupra capitalismului. Cei mai mulţi oameni sunt vag constienţi de predicţiile economistului radical prin care capitalismul ar fi în mod inevitabil înlocuit de comunism, dar au înţeles greşit de multe ori de ce el credea că acest lucru poate să fie adevărat. …

„Aici sunt cinci fapte din 2014 din care rezultă că analiza lui Marx asupra capitalismului a fost corectă cu mai mult de un secol în urmă:

1. Marea Recesiune (Capitalism haotic natural) Natura inerentă, haotică şi îndreptată spre criză a capitalismului a fost o parte cheie a scrierilor lui Marx. El a susţinut că lupta neobosită pentru profit ar conduce companiile la mecanizarea locurilor lor de muncă, care produc din ce în ce mai multe bunuri în timp ce se restrâng salariile muncitorilor până când aceştia nu mai pot cumpăra produsele pe care le creează. Destul de sigur, evenimentele istorice moderne de la Marea Depresiune la bula .com pot fi urmărite înapoi la ceea ce Marx numeşte „capital fictiv” – instrumente financiare, cum ar fi stocurile şi creditele -default swap. Noi producem şi producţia ajunge până când nu mai există pur şi simplu loc de desfacere şi atunci ajungem să cumpărăm produsele noastre de la  pieţele noi, cu datorii noi. Acest ciclu încă se desfăşoară în faţa noastră: vorbind în general, este ceea ce a produs căderea de pe piaţa imobiliară în 2008. Zeci de ani de adâncire a inegalităţii a redus veniturile, ceea ce i-a făcut pe tot mai mulţi americani să ia pe datorie. Când nu au mai avut de unde să se împrumute pentru a achita împrumuturile deja luate, întreaga faţadă a sistemului a căzut, aşa cum ştiut Marx că se va întâmpla.

2. IPhone 5S (Poftele imaginare). Marx a avertizat că tendinţa capitalismului de a  concentra valoarea mare pe produsele în esenţă arbitrare, conduce în timp la ceea ce el a numit „o izbucnire calculată – supunere a apetitului inuman, sofisticat, nenatural şi imaginar.” Este un mod dur, dar precis de a descrie America zilelor noastre, unde ne-am bucurat de lux incredibil şi încă suntem conduşi de o nevoie constantă pentru a cumpăra mai multe şi mai multe lucruri… În timp ce familiile chineze cad bolnave de cancer din cauza deşeurilor, megacorporatiile crează campanii întregi de publicitate în jurul ideii că putem distruge produse foarte bune fără niciun motiv.

3. IMF (Globalizare a capitalismului). Ideile lui Marx despre supraproducţie au dus la anticiparea a ceea ce se numeşte acum globalizare – răspândirea capitalismului pe întreaga planetă, în căutare de noi pieţe. „Nevoia de o piaţă în continuă expansiune pentru produsele sale urmăreşte burghezia pe întreaga suprafaţă a globului,” a scris el. ” trebuie să se cuibărească peste tot, să stabilească legături peste tot.” În timp ce acest lucru poate părea ca ceva evident acum, Marx a scris aceste cuvinte în 1848, când globalizarea era la un secol distanţă. Şi nu a avut dreptate doar în ceea ce s-a petrecut în secolul al 20-lea – a avut dreptate şi cu privire la motiv: căutarea neobosită pentru noi pieţe şi forţă de muncă ieftină, precum şi cererea neîncetată pentru mai multe resurse naturale, sunt nişte bestii care cer mâncare tot timpul.

4. Walmart (Monopoly). Teoria clasică a economiei presupune că concurenţa este  naturală şi, prin urmare, capabilă să se autosusţină. Marx, cu toate acestea, a susţinut că puterea de piaţă ar fi de fapt centralizată în mâna firmelor mari, care deţin  monopolul, în timp ce afacerile cad pradă una alteia… Politicienii fac un minim lobby pentru micii afacerişti şi fac cele mai violente abuzuri antitrust – dar pentru cea mai mare parte dintre ei, ştim marile afaceri sunt făcute să rămână.

5. Salarii mici, profituri mari (armata de rezervă a muncii industriale). Marx a crezut că salariile s-ar fi ţinut în limita de jos de către o „armată de rezervă a forţei de muncă„, cum a explicat el, pur şi simplu, folosind tehnici economice clasice. Capitaliştii doresc să plătească cât mai puţin posibil munca, iar acest lucru este mai uşor de făcut atunci când există mulţi lucrători. Astfel, după o recesiune, folosind o analiză marxistă, ne-ar prezice că rata ridicată a şomajului ar păstra salarii stagnante iar profiturile în creştere, pentru că muncitorii sunt prea speriaţi de şomaj să renunţe la locurile lor de muncă teribil de exploatate.

In concluzie: Marx a greşit cu privire la multe lucruri. Cele mai multe dintre scrierile sale se concentrează pe o critică a capitalismului  mai degrabă decât pe o propunere cu ce să-l înlocuiască. Dar munca lui modelează încă lumea noastră şi într-un mod pozitiv. Când a pledat pentru un impozit progresiv pe venit în Manifestul Comunist, nici o tara nu a avea unul. Acum, abia dacă mai exisă o ţară fără un impozit pe venit progresiv, şi este o mică metodă prin care  SUA încearcă sa lupte contra inegalităţii veniturilor. Critica morală a lui Marx asupra capitalismului şi intuiţiile sale evidenţiate în lucrările lui merită atenţie în contextul istoric. După cum scrie Robert L. Heilbroner, „Ne întoarcem la Marx nu pentru că el este infailibil, ci pentru că este inevitabil. ”

Comentariul meu: Opinia lui Baal HaSulam este că în urmărirea mecanismului de dezvoltare naturală, Marx a remarcat doar rezultatele forţelor pozitive şi negative, adică crearea şi distrugerea care sunt produse în societate.

În consecinţă, el a planificat tactica lui şi nu a acordat atenţie la factorii cauzali care duc la astfel de consecinţe. E ca şi cum un doctor care nu acordă atenţie rădăcinii bolii  tratează pacientul bazat doar pe manifestările sale externe (medicina modernă funcţionează pe acelaşi principiu).

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: