“Masacrul din Buffalo – o reflectare a lumii noastre”

Dr. Michael Laitman

De pe pagina mea de Facebook Michael Laitman 5/16/22

Sâmbăta aceasta, un bărbat a intrat într-un supermarket Tops Friendly din Buffalo, NY, și a împușcat zece persoane în ceea ce pare a fi o crimă motivată rasial. Acest masacru, cel mai recent dintr-un flux nesfârșit de violență, este o reflectare a lumii noastre. Brutalitatea cuprinde nu numai Statele Unite, ci întreaga lume. Există crime fără sens în Europa, ucideri fără sens în tot Orientul Mijlociu și în Africa. Chiar și acolo unde nu există crime fără sens, există abuzuri sistemice abundente asupra oamenilor, de la sclavia modernă la traficul de personae, până la abuzul de putere. La sfârșitul zilei, doar oamenii sunt cei care îi fac pe ceilalți oameni nenorociți. Dacă ne-am putea schimba rea-voința unul față de celălalt, am schimba lumea.

De câte ori ne-au spus părinții noștri să fim drăguți cu ceilalți, să ne jucăm frumos, să fim amabili? Și de câte ori am fost cu adevărat buni pentru că ne-au spus ei? Așa cum copiii se țin adesea de jucăriile lor și nu le împărtășesc nimănui, în comportamentul nostru devenim din ce în ce mai egoiști, asemănători copiilor.

Nu am fost întotdeauna atât de egoiști. Anterior, oamenii din aceeași familie, și chiar din același sat, simțeau cu adevărat că aparțin unul altuia. S-ar putea să fi existat lupte cu privire la statutul social, dar nu a existat nicio dorință de a umili de dragul de a-i degrada pe alții. Astăzi, chiar și frații au adesea plăcere să se umilească unul pe altul.

Rasa umană este în continuă evoluție. Cu cât se dezvoltă mai mult, cu atât mai mulți oameni învață că sunt guvernați de egoism și că asta ne duce pe toți într-o prăpastie. Pe de o parte, toată lumea vrea să trăiască într-un cartier frumos, cu oameni drăguți și liniștiți în jur. Pe de altă parte, propria noastră natură creează un mediu în care nu putem avea încredere în colegii noștri de muncă, prietenii noștri sau chiar în familiile noastre.

Vestea bună din toată această negativitate este că acum, când este la vedere, ne dăm seama cine suntem cu adevărat, iar acesta este primul pas către corectare. Am ajuns într-o stare în care oamenii nu suportă existența unor oameni pe care nu îi plac, indiferent de motiv, așa că ridică armele și îi împușcă.

Și ceea ce este adevărat despre oameni, este adevărat și pentru națiuni – între națiuni și în interiorul națiunilor. Vor să se controleze, să se asuprească și să se domine reciproc.

Dar acum suntem într-un alt timp. Ceea ce a funcționat înainte nu va mai funcționa acum la niciun nivel – individual, social, național sau internațional. Astăzi, doar cei care vor să-i ajute și să-i susțină pe alții vor reuși. Națiunile și oamenii care îi asupresc, îi agresează și îi violează pe alții vor eșua și vor cădea.

În zilele noastre, cei care vor să reușească trebuie să învețe că dependența noastră reciprocă cere să devenim atenți față de ceilalți. Chiar dacă nu ne plac ceilalți, simpla realizare că, dacă sunt neconsiderat mă va răni, ar trebui să fie suficientă pentru a ne schimba comportamentul față de ceilalți. În urma acțiunilor noastre, inimile noastre se vor schimba de asemenea, dar nu ar trebui să ne așteptăm la asta de la bun început. Dacă nu astăzi, atunci mâine vom învăța cu toții că nu trebuie să fim atenți sau grijulii pentru că de fapt simțim așa, ci pentru că vrem să supraviețuim.

Odată ce adoptăm un comportament atent, ne vom da seama că beneficiile sale depășesc cu mult defectele sale. Când oamenii sunt atenți, ei creează o atmosferă de considerație care se reflectă asupra celor care o încorporează în societate. Așa cum neconsiderarea îl rănește pe cel neînțelegător, considerația îl răsplătește pe cel atent.

Interdependența înseamnă că orice injectați în sistem, aceasta este ceea ce sistemul vă oferă în schimb, dar de mai multe ori. Dacă injectezi negativitate, te va distruge pentru că societatea îți va „arunca” propria negativitate înapoi, dar de multe ori mai puternică. Dacă injectați pozitivitate sub formă de considerație, grijă, sprijin și responsabilitate reciprocă, aceste impacturi pozitive se vor reflecta asupra voastră, dar din nou, de multe ori mai puternic decât ați injectat în societate. Așa funcționează fiecare sistem închis: feedback-ul amplifică intrarea de multe ori.

Prin urmare, dacă vrem să punem capăt unei violențe pline de ură precum masacrul din Buffalo, dacă vrem să punem capăt războaielor fără sens în întreaga lume, trebuie să învățăm să acționăm ca o societate unică, interdependentă. Poate că nu este ușor să ne convingem, dar realitatea are modalitățile ei dureroase de persuasiune. Cred că toți am prefera un mod mai pașnic și mai atent de a ne schimba.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed