“Mintea evreiască rusă” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinMintea evreiască rusă

Există viață înainte și după apariția social-media pentru majoritatea populației lumii. Tânăra generație nici măcar nu cunoaște vreo realitate diferită, şi este puțin cunoscut faptul că în spatele exploziei tehnologice din Silicon Valley se află evrei, în special cei din fosta Uniune Sovietică. Invențiile și software-ul de ultimă generație au transformat lumea, dar cea mai importantă contribuție evreiască către omenire nu este încă dezvăluită.

Google, WhatsApp și PayPal, cofondate de Sergei Brin, Jan Com și Max Lebchin sunt doar câțiva dintre giganții tehnologiei create de evrei care au emigrat din fosta Uniune Sovietică în SUA. Alți pionieri evrei din țările vorbitoare de limbă rusă fac, de asemenea, parte din revoluția rapidă a inovației și revoluției tehnologice din Statele Unite, Israel și Europa.

Care este secretul succesului evreiesc? A început cu distrugerea celui de-al Doilea Templu, când comunitatea evreiască care trăia în Țara Israelului a fost forțată să o abandoneze și a plecat în exil în diferite locuri, inclusiv în Europa, unde au suferit și persecuții și discriminări. Oportunitățile de muncă pentru evreii care locuiau în Rusia și Polonia au fost restricționate de societatea neevreiască, în mare parte prin legislație. Deoarece opțiunile lor de muncă erau foarte restrânse, ei s-au aşezat și au studiat.

Un număr mic dintre ei a reușit totuși să facă afaceri, să se stabilească și să ofere ajutor financiar celor care doreau să studieze. Așa era stabilită viața. Bogații credeau că ar trebui să aibă oameni care să stea și să studieze pentru ei. Deși îi plăteau puţin, cel puțin i-au împiedicat să moară de foame.

Tradiția studiului de dimineață până seara a fost stabilită pentru cabaliști de-a lungul secolelor, cum ar fi Baal Shem Tov, tatăl mișcării hasidice și succesorii săi. Aprecierea pentru cunoaștere a devenit un principiu de bază în rândul tuturor evreilor. Abordarea învățării, răbdarea, dăruirea și sârguinţa sunt întipărite în țesătura poporului evreu și s-au reflectat în domeniile tehnologiei și medicinei, de îndată ce restricțiile anti-evreiești au fost eliminate, și evreilor li s-a permis să lucreze ca orice alt cetățean. Oameni de știință evrei proeminenți în diverse domenii, au apărut din aceeași zonă geografică, Rusia și Polonia. Asta a început în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Evreii au fost din nou oprimați, fugăriți și împrăștiați peste tot, în funcție de ocupația pe care au ales-o. Eu, care m-am născut și am crescut în fosta Uniune Sovietică, pot spune că mult după eliminarea restricțiilor de muncă, evreii au aderat la idiș, limba pe care au învățat-o. Subiectele școlare, inclusiv geografia, istoria și matematica, au fost predate părinților mei în idiș. Copilăria lor a trecut fără un cuvânt în rusă.

Abia mai târziu, în jurul anului 1935, Stalin a adoptat o lege care impune studierea numai a limbii ruse. Imaginați-vă ce revoluție a fost aceasta pentru copii! Părinții au trebuit să meargă mai departe și să învețe toate materiile într-o limbă nouă pentru ei, conform unui curriculum diferit. Dar au reușit. Datorită aceleiași abordări a învățării care a decurs de la strămoșii lor, aceștia au depășit obstacolele și au fost admiși la universități.

Apropo, aceeași dorință și importanță pentru învățământul superior este tipică pentru fiecare loc din lume în care locuiesc evreii, dar mai ales în Rusia, deoarece de atunci obiceiul de a studia toată ziua devenise o parte integrantă a ființei lor. Și-au dat seama că învățarea era cel mai valoros atu al lor, ceva pe care îl aveau la îndemână și nimeni nu li-l putea lua. Și-au dat seama că era calitatea lor unică, atunci când au rătăcit dintr-o țară în alta, aruncați dintr-un loc în altul, așa cum au experimentat în Evul Mediu.

Și mai era ceva special la evreii din această regiune, nu doar cunoaștere, ci un fel de voință, un impuls care i-a făcut pionieri în toate domeniile. Vânturi revoluționare suflau întotdeauna în jurul lor. Fie ca pionieri care și-au precedat vremea cu sute de ani, când au deschis înțelepciunea închisă și interzisă atunci a Cabalei și au oferit-o lumii când era nevoie, fie în timpul Revoluției Ruse, când erau activiști marxisti, socialiști, troțkiști și kropotkinisti, sau ca imigranți pionieri în Israel, unde au stabilit kibutzuri, în mod similar, ei sunt pionieri ai tehnologiei oriunde în lume.

Fiecare parte de pe pământ, așa cum este scris în înțelepciunea Cabala, are o forță specială care acționează asupra celor care trăiesc pe ea. Este cu adevărat interesant, simt și eu că vin din aceeași regiune din Europa de Est, unde toată lumea de acolo are dorința de schimbare, progres, revoluție, de noi tehnologii sau o nouă economie. Europa de Est este un fel de spațiu care nu permite unei persoane să stea pe loc.

Dar astăzi aceeași identitate specială și distinctă pe care iudaismul și-a dezvoltat-o în toate țările din diaspora nu mai este la evrei. În afară de descoperiri pur tehnice, nu mai rămâne mult din acel spirit uman care aspiră să fie în vârful lumii. Atât timp cât noi, evreii, am fost împrăștiați printre națiunile lumii care ne-au pus la zid, a trebuit să fim buni și uniți pentru a supraviețui. Dar de îndată ce presiunea a scăzut, am devenit cei mai duri, cei mai încăpățânați și dezbinați. Suntem făcuți dintr-un fel de material special din care stresul și tortura scot la iveală lucruri fine și unitate, iar relaxarea ne degenerează, corupe și înstrăinează.

Vedem astăzi, când aproape că nu există presiune externă asupra noastră, cum societatea israeliană devine un teren sălbatic, al certurilor. O națiune în care toată lumea se gândește doar la cum să reușească material și să scape de aici, unde fiecăruia nu-i pasă decât de el însuși.

Deși aceasta este o generalizare grosolană, în general, ar trebui să vedem că aceasta este situația noastră; este contagioasă și se va deteriora în continuare, dacă nu găsim în noi spiritul de pionierat și revoluționar al națiunii evreiești. Dacă dobândim din nou cunoștințele și înțelepciunea găsite în conexiunea dintre noi, în unitatea noastră, putem oferi lumii ceva cu adevărat bun, descoperirea păcii, a liniștii și a împlinirii durabile, lumina de care umanitatea are atât de disperată nevoie.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed