“Moștenirea evreiască ucraineană” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Moștenirea evreiască ucraineană

Dincolo de titlurile războiului mortal din Ucraina, de care un mare număr de evrei fug în Israel, se află o poveste unică și rar spusă despre contribuția remarcabilă a evreilor ucraineni  la știință, artă, politică, cultură și educație în istoria Israelului si a lumii.

De-a lungul anilor, mulți evrei care s-au născut și au trăit în Ucraina și-au imprimat talentele unice de clasă mondială în multe domenii. Printre cele mai proeminente nume de origine ucraineană se numără rabinul Yisrael ben Eliezer, cunoscut sub numele de „Baal Shem Tov”, care a fost părintele mișcării Hasidice. Unii dintre studenții săi celebri îi includ pe rabinul Nachman din Breslav și Menachem Mendel din Kotzk. Printre alte nume de pe lista evreilor ucraineni influenți se numără foști lideri israelieni precum Golda Meir, Ze’ev Jabotinsky, Moshe Sharet, Yitzhak Ben Zvi și Levi Eshkol.

Lumea literaturii este de asemenea, plină de descrieri spectaculoase ale dealurilor verzi ale Ucrainei. Autorul laureat al Premiului Nobel S.Y. Agnon s-a inspirat din orașul său natal, Buchach. Aaron Appelfeld a scris cu entuziasm despre Bucovina, iar Bruno Schultz despre străzile Drohobych.

Ucraina este frumoasă. Îmi amintesc că am călătorit de la nord la sud – din Rusia în Belarus și din Belarus prin Ucraina până la Odesa, care se află pe coasta Mării Negre. Nu există o mare diferență în tranziția de la Rusia la Belarus. Totul arată aproape la fel, murdar și distrus. În aer se observa cât de neglijat era totul în jurul nostru și că nimănui nu părea să-i pese prea mult de satele de pe marginea drumului. Dar din momentul în care am trecut granița și am intrat pe teritoriul Ucrainei, ne-am frecat imediat la ochi. Am văzut un loc nou și curat; chiar și satele sărace erau bine îngrijite, păstrând tot ce aveau și reparând tot ce era stricat.

Îmi amintesc ca de o zonă frumoasă, clima era confortabilă, solul fertil, totul înflorea, condițiile erau relativ bune și era loc pentru a găzdui milioane de oameni. Deși evreii au trăit în multe țări din Europa de Est, mulți dintre ei au fost atrași să locuiască în orașe și sate ucrainene, fiind împinși la „margine” – sensul cuvântului ukraina.

Ucrainenii erau un popor foarte rural și iubitor de pământ, iar localnicii se așteptau întotdeauna ca evreii să aducă dezvoltare în știință și medicină, în cultură și arte. În același timp, evreii au experimentat un mare antisemitism și multe pogromuri de-a lungul istoriei lor în Ucraina. Această presiune a creat în evreii locali o abordare unică a vieții și a depășirii adversității prin muncă grea – un fel de putere a voinței și un impuls care i-a făcut pionieri.

Chiar și astăzi, deși noi evreii am emigrat în Israel și am stabilit un cămin național, încă simțim stresul antisemitismului care ne apasă din satul global. Suntem din ce în ce mai presați din toate direcțiile, iar acest lucru este valabil atât pentru evreii din diasporă, cât și pentru evreii din Israel. Oriunde fugim, suntem întotdeauna învinovățiți că suntem evrei.

Această presiune asupra noastră trebuie să ne conducă să aplicăm voința unui nou tip de depășire – implementarea metodei corecte de a forma unitatea evreiască, pentru a reconecta esența poporului evreu pe care am pierdut-o în certurile inutile dintre noi. Dacă vom dobândi din nou cunoștințele și înțelepciunea găsite în conexiunea dintre noi, în unitatea noastră, atunci vom putea oferi lumii o binecuvântare de neegalat, descoperirea păcii durabile, a liniștii și a împlinirii, lumina de care umanitatea are atât de disperată nevoie. Și acest dar pentru omenire va fi cea mai valoroasă și de durată contribuție a poporului evreu la lume — o adevărată lumină în vremuri de întuneric.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed