“Moștenirea unui lider” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Moștenirea unui lider

Săptămâna aceasta a fost cea de-a 30-a aniversare de la moartea lui Menachem Begin. Begin a fost printre cei mai mari lideri ai Israelului. El a fost comandantul organizației paramilitare Etzel în timpul luptei cu mandatul britanic în Palestina, a devenit al șaselea prim-ministru al Israelului, a făcut pace cu Egiptul și a distrus reactorul nuclear din Irak înainte ca acesta să devină operațional, printre multe alte realizări. Dar în ochii mei, ceea ce a fost remarcabil cel mai mult la Begin a fost integritatea lui.

Raportat la liderii de astăzi, la fiecare partid și facţiune, Begin este un exemplu la care să privim. A dat țării tot ce e mai bun, iar când a simțit că nu-și mai poate împlini rolul de prim-ministru, și-a anunțat demisia și s-a retras din viața publică. Pentru mine, moștenirea lui este moștenirea unui lider adevărat.

Este adevărat că în acele vremuri, în anii 1970 și începutul anilor 80, când Begin era premier, eram cu toții diferiți. Oamenii erau mai naivi și mai puțin siniştri și narcisiști ​​decât astăzi. Cu toate acestea, Begin s-a remarcat chiar și printre contemporanii săi. Acest lucru nu înlătură măreția unor lideri precum David Ben Gurion și alții din vremea lui, dar Begin a fost încă altceva.

În Israel, totul se întâmplă foarte repede. Din păcate, declinurile au loc și ele rapid, iar liderii israelieni de astăzi sunt la mulți kilometri distanță de cei din trecut.

De fapt, Begin a fost atât de unic încât a câștigat chiar favoarea profesorului meu, RABASH. RABASH și cu mine aveam un aranjament: ori de câte ori eram împreună în mașină, mă punea să pornesc radioul să ascult știrile la fiecare oră. El căuta mereu indicii de la Creator, iar evenimentele lumești erau cuvintele lui Dumnezeu către el. Cu toate acestea, la două minute de la știri, când prezentatorul începea să citeze cutare sau cutare cuvinte ale politicienilor, RABASH îmi spunea imediat să închid radioul. Singura excepție a fost Begin. Cuvintele lui Begin au fost o încântare pentru el. Claritatea și integritatea cuvintelor sale au fost cu adevărat convingătoare pentru RABASH.

Un alt aspect unic despre Begin a fost respectul pentru religie. Israelul este o țară divizată în nenumărate moduri diferite. În ciuda faptului că era el însuși non-religios, Begin avea un respect extraordinar pentru liderii religioși. Stima lui sinceră pentru ei i-a câștigat sprijinul multora dintre ei, dar mai important, moștenirea respectării în aceeaşi măsură a religioşilor și nereligioşilor prevalează în Israel într-o mare măsură.

Liderii de astăzi nu pot fi ca el. Ei nu provin din același loc de ideologie curată, pentru că dacă ar face-o, nu ar ajunge în funcții de conducere. Nu numai că liderii s-au schimbat, ci și mai important, societatea care îi generează s-a schimbat. Prin urmare, liderii săi s-au schimbat în consecință.

Dacă vrem să vedem vreodată ridicându-se din nou astfel de lideri precum Menachem Begin, trebuie mai întâi să devenim o societate care să-i poată genera. Astăzi integritatea nu are valoare. Oamenii apreciază puterea, nu sinceritatea. Drept urmare, primesc lideri înfometați de putere, care sunt dispuși să calce în picioare pe oricine în drum spre vârf. Până când ajung în vârf, ei uită cui pretind că servesc și nu au alt gând în minte decât propriul lor succes.

Nu este vina lor. Nu am nicio plângere împotriva niciunuia dintre liderii noștri. Singurul meu regret este că noi, societatea israeliană, nu facem față provocării de a construi o societate exemplară, pe care lumea să o poată aprecia.

Lumea nu ne va mulțumi pentru armele noastre de înaltă tehnologie sau pentru software-ul sofisticat de spionaj. De asemenea, nu ne va mulțumi pentru construirea de cipuri rapide de computer sau de aplicații de navigare moderne.

Lumea ne va mulțumi doar dacă vom da un exemplu de solidaritate, de grijă și responsabilitate reciprocă. Dacă liderii noștri manifestă aceste trăsături și dacă sunt susținuți de o națiune care pune solidaritatea mai presus de orice, vom câștiga favoarea lumii și liderii noștri vor fi bineveniți peste tot.

Solidaritatea și coeziunea, în cele din urmă sunt singurele exporturi de care lumea are nevoie de la noi. Begin le-a promovat și de aceea îi respect moștenirea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed