Munca grea a societăţii „avansate”

Întrebare: Cum poţi să explici oamenilor că e indicat să se conecteze cu ceilalţi dacă nu se vede niciun rezultat practic încă. E o nebunie să munceşti fără să vezi niciun rezultat.

Răspuns: Desigur, înţelepciunea Cabalei nu spune că trebuie să acţionăm fără niciun combustibil şi fără rezultate. Trebuie să creăm un astfel de mediu, o astfel de societate care să aprovizioneze omul combustibil pentru dăruirea lui. Mediul trebuie să mă impresioneze astfel încât eu să pot  să mă alătur lui şi să mă bucur să-i dăruiesc. Societatea este cea care trebuie să mă aprovizioneze cu puterea necesară pentru asta.

Deci, cum creez o astfel de societate? Este treaba noastră. Noi, un procent din umanitate, va trebui să creăm un mediu pentru noi şi pentru întreaga lume şi să punem astfel de valori interioare în el, încât să-l facă pe un om să vrea să îi servească pe ceilalţi şi să fie satisfăcut că face asta. Nu e greu de făcut, din contră, un om va vrea să dăruiască, îi va plăcea şi toată lumea îl va respecta pentru asta. Aceasta este o recompensă mai mare decât orice alt bonus. Până la urmă, această recompensă este transmisă spiritual, în afară de aprecierea şi respectul mediului.

Astfel, omul primeşte combustibilul care îl face fericit în fiecare moment al dăruirii mai mult decât se bucură azi de primire. Mai mult, îl încurajează să investească în societate şi mai mult. Este folositor; omul imediat simte cât de bine este. Lumina Spirituală este Lumina plăcerii care se răspândeşte în interiorul dăruitorului când dăruieşte. De aceea înţelepciunea Cabalei nu te lasă gol, ci din contră, te umple cu plăcere în timpul acţiunii.

Poţi să întrebi de intenţie, dar referitor la mase această întrebare este irelevantă în acest moment. În acelaşi timp este vorba despre o intenţie egoistă, de „Lo Lişma” (e pentru sine). Societatea poate obliga un om să dăruiască, nu prin forţă, ci prin starea de spirit generală.

Noi facem multe lucruri în viaţă pentru a câştiga respectul celorlalţi. Eu fac eforturi mari şi pierd mulţi bani pentru asta. Ia de exemplu garderoba mea: cine are nevoie de toate astea? Eu nu, dar e tributul meu pentru normele general acceptate. Nu pot să-mi cumpăr o maşină ieftină care să nu ceară ani mulţi de muncă pentru a putea fi plătită? Dar eu aleg un brend prestigios ca să-mi fac vecinii invidioşi.

Este la fel în tot ceea ce fac, fie că-mi cumpăr un apartament sau mă însor, am copii sau orice alt detaliu din viaţa noastră. Numai dacă am fi ştiut calculele reale… eu totdeauna recunosc valorile mediului. Sunt înrobit de ceilalţi. Uitaţi-vă cum ne influenţează televiziunea: mă forţează să cedez oricui vrea să facă profit pe socoteala mea.

Dăruiesc eu cumpărând aceste produse şi servicii? Ele doar mă ruinează. Mă gândesc totdeauna cum să investesc banii, dar în ce îi investesc? Dacă aş fi ştiut cum să dăruiesc societăţii şi întregului sistem general, m-aş fi bucurat de asta, aşa cum mă bucur când umplu dorinţa egoistă a jonglerilor care fac profit pe cheltuiala mea. Aş investi în mediul meu şi el m-ar răsplăti susţinându-mă când mă simt slab şi aprovizionându-mi familia cu toate cele necesare…

Ce avem noi de la magnaţii care ne storc astăzi? Nimic! Deschideţi ochii şi vedeţi ce se întâmplă în lume. Nouăzeci şi nouă la sută din eforturile noastre sunt irosite pe dorinţele egoiste ale mediului. Într-o societate de garantare reciprocă însă, tu ai putea servi mediul din jur care este construit pe ideea de egalitate. Te-ai putea simţi în securitate şi pace şi ai avea un răspuns cald şi prietenos din partea ei.

Este greu de imaginat cu mintea şi cu inima noastră cât de destructivă este situaţia prezentă. Suntem în cel mai rău tip de sclavagism. E ca şi cum am fi hipnotizaţi, programaţi să fim într-o nesfârşită competiţie: nu am cumpărat încă totul, nu toată lumea este încă în urma mea. Societatea te presează continuu. Crezi că munceşti pentru familie, copii şi pentru tine, dar nu e aşa! Este doar o mare iluzie!

Dacă te uiţi dintr-o parte la ce se petrece cu noi, vei descoperi lucruri oribile. Toate aceste sisteme sunt bazate numai pe exploatarea egoistă a altora.

Din partea a cincea a Lecţiei zilnice de Cabala 10/25/2011 „Pacea în lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: