“Negarea antisemitismului nu îl va elimina” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Negarea antisemitismului nu îl va elimina

Antisemitismul este în creștere și evreii sunt atacați din oră în oră în diferite părți ale lumii, dar toată lumea pare să nege. Chiar și atunci când pericolul este chiar în fața ochilor lor, evreii din Europa și Statele Unite spun: „Nu mi se va întâmpla”. Liderii și guvernele promit: „Nu vom tolera astfel de extremiști”, dar nimic nu se schimbă cu adevărat în bine. Și nimic nu se va schimba până când nu vom trata cauza principală a bolii.

În Babilonul antic, în urmă cu aproximativ patru mii de ani, oamenii au încetat să se mai înțeleagă, drept consecință au urmat confuzie, lupte și haos. Un înțelept pe nume Avraam a apărut și i-a învățat cum să depășească egoismul cu mintea îngustă – de a primi doar pentru beneficiul tău – cauza tuturor conflictelor. Dacă vom învăța cum să facem acest lucru, vom descoperi în noile relații care apar între noi o putere specială ascunsă în natură: puterea iubirii și a dăruirii.

Cei care au devenit discipolii lui Avraam au învățat metoda de conexiune în iubire mai presus de ego-ul și diferențele dintre ei, iar apoi s-a format națiunea Israel. De-a lungul istoriei, mentorii care au venit după Avraam au continuat să predea metoda de a dobândi dorința de unitate și dăruire. Dar acum aproximativ două mii de ani, oamenii au început să se supună dorințelor lor egoiste. Acest lucru a provocat ruinarea Templului, deoarece ura între oameni a luat stăpânire. Conexiunea spirituală care exista între noi a fost distrusă, iar viziunea noastră altruistă asupra lumii a fost redusă la o preocupare centrată pe sine.

De atunci și până astăzi, principalul lucru care îi ține pe evrei uniți este ura exprimată față de noi de către alți oameni. Ne amintește că aparținem aceleiași națiuni care a coborât de la Avraam. Antisemiții ne fac frați de arme împotriva urii pe care o trăim.

Ura față de noi a provocat tot felul de fenomene. În primul rând, de-a lungul istoriei au existat evrei care au încercat să scape de antisemitism renunțând la iudaism și în acest proces, au devenit ei înșiși mari antisemiți. „Conversos”, evreii care s-au convertit la catolicism în Spania din secolele al XIV-lea și al XV-lea au fost exemple teribile în acest sens. În al doilea rând, comunitățile evreiești care sufereau de persecuție au căutat modalități de a scăpa de ură asimilându-se cu celelalte culturi pentru a nega antisemitismul.

Ei chiar au plătit autorităților și au asistat în tot ce au putut în speranța că îi vor lăsa să supraviețuiască cumva. Evreilor le era clar că sunt urâți, dar nu avea rost să vorbească despre asta. În al treilea rând, autoritățile, la rândul lor, și-au jucat şi ele jocul. În general, le-a fost bine să nege antisemitismul de bază și să găsească scuze de actualitate pentru tratamentul ostil pe care îl au asupra evreilor.

Astăzi, vedem aceeași doamnă cu o ținută diferită. Nu vei găsi un guvern care să se declare antisemit. ONU se va opune de asemenea antisemitismului în public, desigur, dar este evident că tratamentul părtinitor scandalos al acestei organizații față de singura națiune evreiască Israel, denotă altceva. Negarea publică a antisemitismului este adesea o cortină de fum: fie că nu face nimic în privința problemei, fie mai rău, comite acele acțiuni pe care aparent le denunță.

Deci, cineva se poate întreba, este aceasta soarta evreilor? Nu se va termina niciodată acest film rău? Totul este în mâinile noastre. Dacă înțelegem că antisemitismul este un fenomen natural, înrădăcinat în națiunile lumii, atunci putem găsi și leacul pentru acea ură.

Este nevoie cu disperare în lumea de astăzi de ceea ce Avraam a încercat să-i învețe pe toți în Babilonul antic. Egoul uman a atins proporții enorme; oamenii se urăsc mai mult unii pe alții, într-un moment în care lumea devine din ce în ce mai conectată și interdependentă. Suntem cu toții în aceeași barcă, foarte dependenți unii de alții și fără un nou mod de viață nu vom putea supraviețui secolului XXI.

Oamenii simt că evreii au un secret pe care îl ascund, o putere specială, iar acuzațiile lor sunt corecte. Deși noi înșine nu suntem conștienți de acest lucru, am moștenit înțelepciunea conexiunii, pe care nu o răspândim în lume. Regele Solomon a spus: „Ura stârnește ceartă, iar iubirea acoperă toate crimele (Proverbe 10:12). Aceasta ne învață cum să trezim la acțiune forța dăruirii pentru a acoperi marele ego cu iubire. Când vom dezvălui această forță dintre noi, vom vedea cum ura față de noi este înlocuită cu iubirea tuturor.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: